Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция отбелязва 200 години от смъртта на Наполеон

Наполеон Бонапарт
Снимка: Pixabay

Франция днес отбелязва 200-годишнината от смъртта на Наполеон Бонапарт. Президентът Еманюел Макрон участва в събитието на фона на споровете дали годишнината трябва да се чества. 

"Отбелязване" а не "честване" - така Елисейският дворец оправдава президентското участие в събитията по случай 2 века от смъртта на Наполеон Бонапарт. 

Макрон е избрал да почете личността му със слово пред академичната общност във Френския институт, преди да поднесе венец на гроба на императора в Дома на Инвалидите. Полемиката около тази годишнина се вихри както сред политическата класа, така и в социалните мрежи. 

Политици и правозащитници напомнят, че Наполеон е възстановил робството, отменено няколко години след Френската революция, той е бил и "женомразец" според министъра на паритета Елизабет Морено. 

Председателят на Националното събрание Ришар Феран обаче напомня, че французите дължат на Наполеон Гражданския кодекс, Префектурата, Сметната палата, Почетния легион, Френската банка, лицеите и матурата и основите на днешната администрация, 

"Събитията са уравновесени", уверява френското Президентство, докато историци напомнят, че личността не трябва да бъде разглеждана извън  контекста на времето. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!