Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на храбростта и Българската армия

| обновено на 06.05.21 в 17:58
София - 6 май 2021 г.
Снимка: БГНЕС

Днес честваме Деня на храбростта и празник на Българската армия.

С водосвет и демонстрация на въздушна техника преминаха тържествата за 6 май в София тази година.

Стотици хора наблюдаваха тържествената церемония, която се проведе пред паметника на Незнайния войн.

Мелнишкият епископ Герасим с молитвеното участие на Негово светейшество българският патриарх и софийски митрополит Неофит прочете молитва за успех на народа и благослови бойните знамена и войската.

"Нашата света православна църква винаги е имала в молитвите си войните, отдали живота си в изпълнение на своя дълг, но и тези, които продължават да вървят по техните стъпки, отдавайки силите и способностите си, готови да жертват, дори и най-святото, което имат - живота си. Честит и благословен празник! Христос Возкресе!"

Водосвет на бойните знамена и знамената-светини бе отслужен от Негово Преосвещенство Герасим, епископ Мелнишки, главен секретар на Светия синод на Българската православна църква. Денят на храбростта и празник на Българската армия бе отбелязан и с отдаване на почести в знак на признателност към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България и с демонстрации на способности от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции.

Самарското знаме и другите знамена светини, както и ротите на Националната гвардейска част, на Сухопътните войски и Съвместното командване на специалните операции преминаха в тържествен марш.

Тази година приветствието на президента и върховен главнокомандващ Румен Радев беше разпространено в интернет. В словото си държавният глава   припомни, че държавността се крепи на единството на слово, дух и меч, на народ и армия, на човешка солидарност и родствена близост, а за Гергьовден Радев припомни думите на Борис Дрангов:

“За да побеждава, България трябва да се води от възвишени характери, а не от безмълвни, раболепни самопоклонци. Причина за изчезване на всяко държавно устройство е безгрижието в развалата.  Всички национални крушения започват с разкол помежду ни. Всички наши победи са рожба на единението."

Президентът и вицепрезидентът на церемонията - 6 май -2021 г.

В София над храм паметника "Свети Александър Невски" прелетяха самолети, а от 12.00 часа пред администрацията на президента се проведе тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

София - 6 май 2021 г.

Военните в Казанлък, Варна, както и на полигона в Црънча също показаха умения в празничния ден.

В Казанлък, в района на 61-а механизирана бригада  военнослужещите демонстрираха способности с бойната техника на въоръжение на Сухопътните войски, на Морската гара във Варна военнослужещите от ВМС показаха елементи от операция за опазване на морската сигурност, а в Учебния център „Црънча“ силите за специални операции демонстрираха способности при провеждане на специално разузнаване и действия за обезвреждане на терористи.

В гарнизон Казанлък се проведоха демонстрациите на бойната техника на въоръжение в Сухопътните войски. Началото бе в района на 61-а Стрямска механизирана бригада. Военнослужещи от военните формирования на най-големия вид въоръжени сили дефилираха с бронирани леки автомобили с повишена проходимост Мерцедес, бойни бронирани машини Хамър, бойни бронирани колесни машини Guardian и Commando select, бронетранспортьори БТР-60, 152-милиметрови оръдия-гаубици Д-20 с влекачи Татра, 122 - милиметрови реактивни системи за залпов огън БМ-21 Град, 122-милиметрови самоходни минохвъргачки Б1 – 10 Тунджа, 122-милиметрови самоходни гаубици 2С-1- Гвоздика, бойни машини на пехотата БМП-1, танкове Т-72 и зенитно-ракетни комплекси Оса.

В Силистра представители на местната власт поднесоха венци и цветя пред мемориала "Военно гробище". То е от времето на Първата световна война и третото запазено у нас - след тези в тутраканското село Шуменци и в Добрич. Статутът на военно гробище обаче е придобит едва през 2012 година.

Мемориалът е включен в Националния регистър на военните паметници в България. Той е колективен - костница и военно гробище.

Посветен е на загиналите в Първата световна война и на Добруджанската епопея през 1916 година български воини, но всъщност мястото се оформя като военно гробище доста по-рано, разказва Вера Милева от Регионалния исторически музей в Силистра:

"Военното гробище в Силистра действа като такова от първите дни след Освобождението на България през 1878 година, като в него от начало са били полагани ранени руски войници, които са се намирали на лечение в Силистра, тъй като веднага след Освобождението турската болница в града е организирана във военновременна болница".

Сегашният си вид то придобива през 1916 година. За строежа му тогава са били похарчени 130 000 лева. Според откритите данни в Силистренското военно гробище са погребани 53-ма воини.

Военното гробище на Силистра в началото на 40-те години на миналия век.

С литийно шествие и военен ритуал в Ямбол отбелязаха Деня на храбростта и празник на Българската армия. Музеят на Бойната слава обяви ден на отворените врати.

След отслужването на празничната литургия в православния храм "Св. Георги Победоносец” от църквата тръгна литийно шествие с икона, в която е вградена частица от мощите на светеца.

В шествието по централните ямболски улици участваха военнослужещи от Ямболския гарнизон, духовия оркестър и граждани.

След тържествен водосвет и молебен пред сградата на общината представителни блокове от военните формирования преминаха в тържествен марш.

София - 6 май 2021 г.

На днешния празник в Плевен почетоха паметта на загиналите в Дойранската епопея. Голяма роля за победата има участието на Девета пехотна плевенска дивизия.

Неправителствени организации на военни от запаса, както и инициаторите за издигане паметника на генерал Владимир Вазов положиха венци и цветя и се поклониха пред подвига на българските войни.

Майор инж. Величко Белеков призова

"Нека настоящият празник да бъде празник и на единението на нашата нация, защото винаги народът и армията ни са били заедно в отстояването на България. Никой не може да излезе насреща на обединените българи и да попречи на стремежа ни към възход и постигането на желания успех".

Плевенчани положиха цветя и се поклониха в знак на признателност пред паметника на ген. Владимир Вазов

В приветствие за 6 май във Фейсбук премиерът в оставка Бойко Борисов честити празника на Българската армия и отбеляза, че започналата модернизация и подобряване на условията на труд в армията трябва да продължат.

"На 6 май честваме и Деня на храбростта, но смелостта трябва да има градивна цел, както битките - добра кауза", пише още министър-председателят и допълва, че днес повече от всякога е нужна мъдрост и отговорност, за да може България да преодолее щетите от пандемията и да продължи развитието си.

Честит ден на храбростта и празник на Българската армия, честит Гергьовден! Това пожела на празника лидерът на БСП Корнелия Нинова:

„Нека Св. Георги Победоносец ви дава вяра и сили. Не скланяйте глава пред трудностите. Fortes fortuna adiuvat - Съдбата помага на смелите. Бъдете смели в мечтите и делата си. Така както са били храбри нашите воини, прославили родината ни по бойните полета. Поклон пред паметта им. Честит празник на всички военнослужещи днес, посветили себе си на защитата на Отечеството. На земеделците пожелавам плодородна година, а на имениците здраве и сполука!“

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени