Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата "Свети Георги" отбелязва своя храмов празник

| обновено на 06.05.21 в 17:20
9
Снимка: Антония Попова, Радио Пловдив

На Гергьовден десетки пловдивчани присъстваха на празничната света литургия в  църквата „Свети Георги“ в Пловдив, която беше отслужена от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений.

Църквата „Свети Георги“ се изпълни с хора още в началото на празничната света литургия. Спазваха се стриктно всички противоепидемични мерки, а пловдивчани се помолиха за здраве.

„Моля се на Свети Георги за здраве. Всички да сме живи и здрави, но днес съм отчаяна – толкова много болни от коронавирус и много починали. Бог да ни пази! Затова сме по църквите!“, каза възрастна пловдивчанка.

В църквата присъстваха и по-млади хора, които също се помолиха за здраве, за приключване на пандемията и за връщане към нормалността.

„Настроението е празнично в църквата. На първо място – заради Възкресение Христово. А след това и заради един от най-почитаните светии – Свети Георги“, каза пред Радио Пловдив отец Тимо Петров от храм „Свети Георги“ в Пловдив.

Свети Георги е живял по времето на император Диоклециан (284-305 г.) в малоазийската област Кападокия. След смъртта на бащата майка му го отвела в Палестина, където постъпил на служба във войска­та. Отличил се и скоро самият император го издигнал в чин военен трибун. Когато Диоклециан издал строги закони срещу християните, свети Георги се приготвил за мъченическа смърт и раздал богатството и имотите си на бедните. Той се противопоставил на гоненията на християните, за което бил измъчван дълго и жестоко. Всеки път по чудотворен начин Господ изцелявал раните му и това карало много хора да се обърнат към християнството. Така направила и жената на императора - Александра, която по-късно била екзекутирана заедно със светеца.

Свети Георги възкресил мъртвец, изцелявал болни, а на един човек съживил вола, заради което се счита за покровител на стадата.

Църквата „Свети Георги“ – храм на националното достойнство

„Той е първият български храм в Пловдив. Жителите на квартал „Мараша“ стигат до извода, че трябва да имат собствен български храм. И с щедрата помощ на влиятелния пловдивски възрожденец Стоян Теодорович Чакълков, наричан Големия Стоян, започват градежа през 1848 година. Интересното е, че съгласно изискванията на османската администрация, нова църква е можело да се строи църква само на мястото на стара. В случая със „Свети Георги“ това не е така. Този храм е изграден на изцяло ново място“, каза отец Петров.

Той пожела на всички миряни много здраве и много вяра.

„Вярата, която е свързана с делата, винаги дава добри резултати. Колкото повече се доближаваме до духа на Евангелието, толкова по-добре за нас като нация“, подчерта още отец Петров.

Цялото интервю с отец Тимо Петров можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени