Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Транспортът в Гърция е блокиран заради стачка срещу промени в трудовото законодателство

| обновено на 06.05.21 в 18:42
На протеста в Атина - 6 май 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стачка парализира южната ни съседка Гърция, като транспортът е напълно блокиран. Пред парламента се провеждат протестни демонстрации. С червени знамена демонстрантите и лидерите на опозицията искат оттегляне на спорен проектозакон, променящ 8-часовия работен ден. Организатор на общонационалната стачка са синдикатите и опозиционните партии.

Консервативното правителство на Киракос Мицотакис внесе в парламента промени в трудовото законодателство, които според управляващите са в подкрепа на правата на работещите. Тълкуването на синдикатите и опозицията обаче е, че законовите изменения са посегателство срещу правата на работниците и се прави опит за въвеждане на нови права на работодателите – да уволняват лесно всеки работещ както в частния, така и в държавния сектор.

24 часова стачка блокира транспорта, държавните учреждения и част от частните фирми.

Стачката започна в 06.00 часа тази сутрин и засегна силно транспорта – железничарите спряха влаковете във всички направления, фериботите остават на котва, стачкуват и авиодиспечерите, вследствие на което са отменени много вътрешни и международни полети. Гърция остана днес без влакови връзки, без фериботи и с отменени полети към летищата.

Опозицията и синдикатите организираха масови демонстрации.

С мощни демонстрации в Атина и Солун синдикати и опозиция отправиха предупреждение към правителството да оттегли спорния проектозакон, който предвижда отмяна на 8 часовия работен ден.

На демонстрацията в Атина лидерът на опозицията Алексис Ципрас нарече проектозакона "погром над правата на работниците".

Пред парламента в гръцката столица хиляди гърци скандираха: "Няма да ни превърнете в роби на 21-ви век". В протестните демонстрации участват служители в държавния и частния сектор, пенсионери, безработни и студенти.

Всички депутати на Комунистическата партия са на протестите. Лидерът на комунистите Димитрис Коцумбас заяви:

"Днес всички сме заедно на протестите в общ фронт, за да се оттеглят всички закони срещу правата на работниците, приети  от управляващите в последните години. Отказваме да работим по 10 часа на ден. Не трябва да се приема този проектозакон на управляващите. Защитаваме свободата и правото на синдикална защита за всички работници."

Масово е участието на студентите, които скандират с искания за достойна работа и живот  в Гърция, свидетелства кореспондентът на БНР в южната ни съседка.

От синдикатите предупреждават, че са в готовност за още протести и стачки, ако правителството не оттегли промените в трудовото законодателство.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!