Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергьовден в Габрово и Трявна

Изложба на автентични оръжия в центъра на Габрово, празник на резбарите в Трявна

Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ празнува днес 100-годишнината от основаването на училището, създадено, за да съхрани и продължи традициите от Възраждането. На снимката - директорът Орфей Миндов.
Снимка: Велина Махлебашиева

Членовете на Националното дружество „Традиция“ в Габрово са избрали днешния празничен ден - на свети Георги, на храбростта и на Българската армия,за освещаване и приемане на своето знаме с ритуал, проведен пред музейната Дечкова къща. Интерес предизвиква и изложбата на автентични оръжия - хладни и огнестрелни, от националноосвободителните борби и войните за независимост.

Тя беше открита в 10:00 часа и ще остане до 14:00 ч., уточняват от габровския клон на дружеството, който носи името на воеводата Цанко Дюстабанов.

На Гергьовден празнуват и тревненските майстори дърворезбари, а Националната гимназия за приложни изкуства в града отбелязва 100-годишнината от основаването си.

Програмата, посветена на вековния юбилей и ще продължи до късно вечерта. В представителна изложба ще бъдат показани творби на учениците от трите специалности: дърворезба, иконопис и интериорен дизайн.

Предвидени са творчески работилници в двора на училището, чийто врати ще са отворени за всеки, пожелал да влезе и да разгледа ателиетата в гимназията, приемник на столарското училище, създадено, за да съхрани традициите на местната възрожденска школа.

В обедните часове по улиците на Трявна ще премине шествие на майсторите резбари, предвождано от иконата на почитания като техен закрилник свети Георги.

Гергьовден е сред най-почитаните празници и в Етнографския комплекс „Етър“ край Габрово. Празничната програма в музея на открито започва в 11 часа.

Гергьовден поставя началото на новата стопанска година и на този ден традиционно се приготвя обредна храна. В музея на открито „Етър“ ще покажат как навремето се е биело маслото, ще подсирват сирене, ще украсят обредни хлябове и ще закичват овчарски геги.

Посетителите могат да разгледат организираното кулинарно изложение под наслов „Да се хванем за зеленко“ и да дегустират млечни и месни продукти.

Акцент в празничната програма е изложбата „Хлопки, чанове, звънци“ на местния колекционер Станимир Драголов.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!