Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русе празнува

| обновено на 06.05.21 в 16:22
Снимка: Радио Шумен

6 май е градски празник на Русе. Честванията започнаха с церемония пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война.

Със старание да се спазват всички противоепидемични мерки премина днешният празник на Русе, като за жителите и гостите на града бяха подготвени концерти и забави от обед, които ще продължат до полунощ.

12 точки връщат посетителите век назад във времето, обединени в сценария на Орлин Дяков:

"Ще видите шапкарска работилница - както знаете, русенските кокони не са повтаряли тоалета с една и съща шапка, ще има сладкарска работилница, където ще се раздават много малки петифури и ще се раздават рецепти за сладкиши, както и за великата торта "Гараш". Ще има също кафе на пясък, ще има ретрофото, ще има също художници, ще има също и производители на пиво, които в много малки количества ще дават да се опитва и лимонада. Ще има една бръснарница, където с реквизитна пяна, който желае от минаващите ще може да се обръсне. Ще имаме и щанд за платове, кройки, които също ще бъдат показвани на хората, които желаят да ги видят. Надявам се на гражданите да им е забавно, да им е весело, да почувстват градския празник, въпреки мерките да се почувстват по добре".

В "Ретро Русе" участват артисти, музиканти, ученици от гимназиите и аматьори, а във вечерните часове ще има джаз концерт на "Биг Бенд Русе" и четири младежки рок банди.

В празничния ден за Русе е безплатно посещението на музейните експозиции. В една от залите на Регионалния исторически музей може да се види експонат, който преди повече от 140 години е бил създаден в Русе и след дълга европейска обиколка отново се завръща в града. Става дума за поднос, изработен с изключително майсторство, подарен от жителите на Русе на Княз Александър Батенберг.

Репортаж на Ася Пенчева можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!