Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От вчера е отпаднало ограничението за събирането на повече от 15 души на празници и тържества

У нас във възрастовата група между 25 и 49 години са поставени най-много Covid ваксини

20 място за България по заболеваемост в Европа и второ по смъртност, отчетоха от НОЩ

| обновено на 06.05.21 в 14:24
Снимка: БГНЕС

България е извадена от списъка на високорисковите държави от коронавирус, потвърди здравният министър в оставка Костадин Ангелов. Страната ни вече е на 20 място по заболеваемост от Covid-19 в Европа и на второ по смъртност, каза още на редовния брифинг на Националния щаб за Covid-19 (НОЩ) министърът на здравеопазването в оставка. По отношение на 14-дневната заболеваемост се отчита трайна тенденция за намаляването й. Същото е и по отношение на смъртността, добави Ангелов. Намаляват и хоспитализираните в лечебните завадения, както и случаите в интензивните структури:

"По отношение 14-дневната заболяемост се отчита вече трайна тенденция за намаляване на заболяемостта по отношение на представената крива. Същото е и по отношение на смъртността – отново кривата вече трайно стръмно надолу".

Министърът добави, че страната ни е достигнала 32 хиляди ваксинирани за един ден като в най-скоро време ваксинираните българи ще бъдат над един милион:

"Аз казах, че целта, която преследваме и която може да постигнем през месец май, е 50 хиляди ваксинирани на ден. Скоро ще стигнем един милион души ваксинирани българи и заедно с преболедувалите ще имаме 1,5 милиона под защита", каза Ангелов.

В момента има достатъчно ваксини, изтъкна здравният министър.

Националният оперативен щаб отчете спад в заболеваемостта в страната и че България излиза от третата вълна. Седмичният брой на потвърдените случаи спрямо седмичния брой на оздравелите е в отношение 2:1 в полза на оздравелите. По отношение на картата на 14-дневната заболеваемост няма нито една област, оцветена в червено. Най-голям е процентът на областите между 150 и 300 заболели на 100 000, следвани от тези до 150 на 100 000 души.

Продължава процесът на ваксинация, като "Пфайзер" е най-предпочитаната ваксина. Във възрастовата група между 25 и 49 години са поставени най-много ваксини, следвани от възрастовите групи от 60 до 69 г., от 70 до 79 г. и над 80 г.

От думите на директора на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов стана ясно, че през юни и юли може да започне ваксинацията на деца над 12 години.

Отпада ограничението за броя на присъстващите на тържества и събирания. До вчера те трябваше да бъдат до 15 души, но тази забрана вече отпада, стана ясно още на брифинга. Това означава, че тази година няма да има проблем за провеждането на абитурентските балове, ще могат да се правят и големи сватби и кръщенета. 

България ще има електронни рецепти и те ще бъдат въведени изцяло от първи юни. Това заяви още на днешния брифинг министърът в оставка Костадин Ангелов.

Той поясни, че поставените цели преди една година България да има електронно здравеопазване ще бъдат изпълнени.

„От 1 май до, на практика, първият работен ден в рамките на един ден са издадени над 50 хиляди рецепти“, каза министърът.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!