Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националната гимназия за приложни изкуства в Трявна - автентични ценности, съвременна визия

Снимка: НГПИ Тревненска школа

Националната гимназия за приложни изкуства Тревненска школа празнува днес 100-годишнината от основаването на училището. То е създадено като продължител на традициите на Тревненската възрожденска школа.

Празничната програма ще предложи на гостите представителната изложба на учениците от специалностите Дърворезба, Иконопис и Интериорен дизайн. Предвидени са творчески работилници в двора на училището, чиито врати ще бъдат отворени за всеки, пожелал да влезе и да разгледа ателиетата.

В тях мебелите са по проект на учениците. В училището, в което не бие звънец, учат 128 момичета и момчета от цялата страна. „Мисленето ти се променя, като влезеш един път в училището. Усеща се свободната и художествена среда“, споделя един от младежите.

Днешната Национална гимназия става средно специално художествено училище през 1976 година. По това време в страната отварят няколко училища за приложни изкуства.

доц. Цветан Колев

„Докато учехме децата, учехме и себе си, защото бяхме млади“, спомня си доц. Цветан Колев, който преподава живопис и е от първата генерация преподаватели в училището след трансформирането му в средно специално.

Красотата на педагогиката е да те надминат. Така е било винаги в изкуството.“

Тревненското училище е приемник на столарското, създадено преди 100 години, за да запази традициите на Тревненската възрожденска школа в областта на художествената обработка на дърво.

Тези традиции имат реално продължение в живата школа, носител на старите ценности и на новото време, което изисква нов тип мислене, обобщава директорът Орфей Миндов, възпитаник на училището и преподавател от 27 години, в 11 от които ръководи гимназията.

Сред ученически работи с директора Орфей Миндов

„Тук има не само 100 години история, тук са много хора, много съдби. Това е единственото училище, което е реалният, съвременен продължител на Тревненската дърворезбарска, иконописна и дюлгерска школа. Отговорността, мисията е много голяма - трябва да намериш съвременната визия на тази Тревненска школа, да развиеш стила, да съхраниш автентичните му ценности.“

Ползвайки новите технологии, ти трябва да съумееш да съхраниш уникалността, казва Миндов.

Бъдеще винаги има за талантливите, категоричен е той. Където и да попаднат, те са наясно с целия творчески процес - от първата скица до изпълнението на проекта в материал.

В ателието по иконопис

90-95% от възпитаниците на школата продължават обучението си във висше училище по изкуства. „Преди бягаха навънка, сега се позакрепиха, горе-долу си остават тук, или ако отиват, се връщат“, изтъква директорът.

Историята на училището, концепцията за развитието му, създаденото от преподаватели и ученици е представено в луксозен каталог, посветен на 100–годишнината. 

Програмата за отбелязването й продължава през целия ден до късно вечерта. По улиците на Трявна ще премине шествиенамайсторитедърворезбари, предвождано отиконатанапочитания като техен закрилник Св. Георги. 

Снимки в текста: Велина Махлебашиева, БНР


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!