Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният военноисторически музей с богата програма в Деня на Българската армия

| обновено на 06.05.21 в 15:23
Снимка: militarymuseum.bg

Националният военноисторически музей отбелязва Деня на Българската армия с вход свободен и богата празнична програма. За първи път посетителите на музея ще могат да разгледат най-новите фотоизложби – „Празникът на Българската армия“ и „Раковски и неговото време“. Първата показва как армията е отбелязвала празника си в годините след Освобождението, както и трансформациите в празничния календар на войската. Втората изложбата е посветена на 200-годишнината от рождението на патриарха на националната революция Георги Стойков Раковски и проследява живота и делото му.

Екипът на Военноисторическия музей очаква и малките си посетители със специалната игра „Реши военната кръстословица“, в която те ще трябва да съчетаят уменията си за ориентация сред бойните машини и находчивостта си. Възрастните посетители пък имат възможността да споделят спомените си в специалната приемна „Героите в моя род“.

В Деня на храбростта и празника на Българската армия директорът на музея доц. д-р Соня Пенкова разказа на слушателите на „Артефир“ и за първата книга от поредицата „Българските генерали 1878 – 1946. С достойнство и чест“. Монографията е подготвена от нея в съавторство с проф. д-р Тодор Петров. Тя представя биографични данни, засягащи жизнения път и делото на 125 генерали от Третото българско царство. Цялата поредица ще обхване имената на над 560 български генерали, част от военната история на България от Освобождението до провъзгласяването й за народна република, което я превръща в първото подобно задълбочено и систематично научно проучване по темата.

Соня Пенкова сподели, че създаването на тази монография е „част от един неизпълнен дълг към тези хора, стояли начело на Българската армия – както в бой, така и в мир“. Тя съдържа дълго подбирани факти, чрез които генералите – познати и малко известни, някои дори забравени, са равностойно представени. С нея авторите ѝ дават гаранция за достоверност.

Още за „Българските генерали 1878 – 1946. С достойнство и чест“, както и за специалната програма на Националния военноисторически музей можете да чуете в звуковия файл.

На днешния празник с вход свободен ще работят и филиалите на НВИМ – Парк-музей „Владислав Варненчик“ и Военноморският музей във Варна и Музеят на авиацията в Крумово.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна