Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В спор за риболова след Брекзит:

Франция заплашва да спре тока на остров Джърси, британски военни кораби патрулират

Сортиране на улова на борда на риболовен кораб в Ла Манш
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Два бойни кораба на британския кралски флот патрулират във водите около остров Джърси, след като френски риболовни траулери се насочиха към острова, за да изразят протеста си, че са нарушени правата им след Брекзит.

Кризата около остров Джърси се задълбочи, след като окол 60 френски и местни риболовни корабчета блокираха основното пристанище на острова Сейнт Хелиър.

Френските рибари твърдят, че техните права са несправедливо ограничени чрез издаването на специален лиценз на остров Джърси, съгласно нова система, която изисква френските рибари да доказват, че в миналото са ловили риба в териториалните води на Джърси.

Французите твърдят, че това е допълнително изискване, за което не са били уведомени. Министърът на външните работи на острова Иън Горст заяви, че ще се срещне с рибарите.

Двата британски бойни кораба са изпратени да следят обстановката, както заявиха от Лондон.

По-рано Франция заплаши да прекрати електрозахранването на Джърси във връзка с риболовния спор. 95% процента от тока на острова се осигурява чрез три подводни кабела от Франция.

Евродепутатът Стефани Йон-Кортин от Комисията за риболова на ЕС коментира, че европейците са били изненадани от налагането на новите правила на острова и се надяват на добра воля от Джърси и британските власти за намаляване на напрежението.

По повод на заплахата за спиране на електрозахранването тя каза, че на този етап това са само думи. Премиерът Борис Джонсън снощи изрази пълна подкрепа за Джърси, който е най-големият от Нормандските острови в Ла Манша, е владение на британската корона и се намира само на около 22 километра от френския бряг.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна