Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин подкрепя идеята за отказ от патентна защита на руските Covid ваксини

Руският президент Владимир Путин - 22 март 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви в четвъртък по време на телевизионна видеоконференция, че подкрепя идеята Русия да се откаже от патентна защита на ваксините си срещу Covid-19.

Той също така цитира експерт да казва, че "руските ваксини са надеждни като АК-47", визирайки автомат "Калашников".

Наскоро Путин подписа закон, който позволява в страната да се произвеждат лекарства без разрешението на притежателя на патента. Това ще се прави при извънредни обстоятелства, а неустойките и глобите ще се покриват от държавата.

По-рано днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посочи, че Европейският съюз желае да обсъди със САЩ отмяната на патентите за Covid ваксините.

Такава инициатива подеха от Съединените щати в рамките на Световната търговска организация, с цел по-свободна и бърза имунизация в световен мащаб.

Възможността за отказ от патент за ваксините срещу Covid-19 беше представена за първи път преди време от търговския представител на САЩ Катрин Тай, а снощи самият американски президент Джо Байдън заяви, че ще подкрепи призива на Световната търговска организация за отмяна на патентите върху ваксините за коронавирус.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна