Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Омбудсманът на Испания иска преструктуриране на Домовете за възрастни хора

Снимка: Pixabay

Омбудсманът на Испания поиска преразглеждане на модела на Домовете за възрастни хора и по-големи инвестиции в здравната система, особено при първичната медицинска помощ, за да се избегне нова"трагедия", като тази при първата вълна на пандемията, при която загинаха над 30 000 възрастни хора в тези домове.

В своя годишен доклад за 2020 г. Франциско Фернандес Маруган прави извода, че по време на пандемията системата на старческите домове се е провалила , поради липсата на достатъчно здравни грижи и лоша организация.

За да се избегне друга подобна ситуация, той препоръчва Домовете за възрастни хора да се преустроят в по-малки домашни центрове и да се увеличи контрола от страна на държавата върху тях. Базирайки се на факта, че повече от 72% от тях са частни, според него трябва да се повишат задължителните изисквания към персонала и да се определи броя на здравните специалисти в тях.

Омбудсманът настоява да се уреди документално изискването при проблем старите хора да бъдат насочвани към болниците, а не да се лекуват в Домовете, където живеят, защото така няма да могат да получат адекватна медицинска помощ.

Според него пандемията е показала много ясно недостатъците и слабостите на националната здравна система , с които всички администрации са били наясно „от дълго време“, но не са взели мерки, за да ги отстранят. Той предлага да се създаде Държавна агенция за обществено здраве, която да управлява при извънредни ситуации, с бързи, координирани и научно обосновани решения.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.