Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първите дипломати на Берлин и Анкара обсъдиха отношенията между ЕС и Турция по време на пандемията

Мевлют Чавушоглу и Хайко Маас
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отношенията между Европейския съюз и Турция по време на пандемията, както и ситуацията в Либия бяха основни теми на среща между първите дипломати на Берлин и Анкара.

От германската страна Хайко Маас отчете, че след трудна 2020 година, турско-европейските отношения в момента са в подем. Маас даде следния косвен отговор на пряк въпрос дали страната му подкрепя процеса по присъединяване на Турция към Европейския съюз:

"Знаем и сме изяснили през нашето европейско председателство, че се интересуваме от диалог, който включва цели и резултати. Миналата година беше трудна за отношенията между Европейския съюз и Турция. Тази година има сериозно подобрение и затова е важно да останем в диалог".

Хайко Маас и турският му колега Мевлют Чавушоглу се съгласиха, че всички чуждестранни наемници трябва да напуснат Либия, като позитивен сигнал към новото временно правителство там. Турският външен министър направи уточнението, че това не се отнася до турския военен персонал в африканската страна, който е там по покана на предишното правителство на националното обединение в Триполи и тренира либийската армия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна