Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС да изпраща авангард, ако се изправи пред извънредна криза

Жозеп Борел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

ЕС да изпраща авангард, ако му се наложи да се изправи пред извънредна криза. Това предложение е направено от няколко страни членки на ЕС по време на заседанието на министрите на отбраната на Общността.

В него участва и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Авангардът е обсъждан като част от подготовката на Стратегическия компас, който трябва да разработи военната автономия на Съюза, каза върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Той се надява да го представи до ноември, а Съветът да го одобри до март догодина.

Борел каза още, че би било добре ЕС да разполага с резерв, който би могъл да бъде незабавно мобилизиран.

При обсъждането на Стратегическия компас министрите са се фокусирали върху управлението на кризите. 

Направеният през 2020 г. анализ на заплахите показва, че ЕС трябва да бъде готов за бъдещи кризи, да действа бързо, да бъде по-ефективен и да взема по-бързо решения. Това се отнася и за по-бързото започване на военни операции в рамките на Общата политика за сигурност и отбрана и осигуряването на достатъчно персонал.

Същевременно Борел посочи, че са необходими между 10 и 30 години, за да се задейства нова военна система.

Часове преди срещата на министрите на отбраната Съветът на ЕС прие исканията на Норвегия, САЩ и Канада да бъдат поканени за участие в проекта „Военна мобилност“ по линия на Постоянното структурирано сътрудничество - стратегическа платформа, която позволява бързо и безпрепятствено движение на военен персонал и активи в целия Европейски съюз.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!