Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завършен е монумент на опълченците и на загиналите във войните от Рила и Рилското корито

Монумент на опълченците и на загиналите във войните в град Рила
Снимка: Кирил Фалин

Завършен е и предстои официално откриване  на монумента на опълченците и на загиналите във войните в град Рила, обявиха от Общината. Паметната композиция, на която са иманата на около 180 загинали по фронтовете войници и офицери от района е  на едно от най-оживените места в града - площад "Дружба". Изграждането и започна преди три години

Монументът е висок 2,3 м, с аранжирани орнаменти и с бойно снаряжение от 1916 година, които са с музейна стойност. На три колони от черен гранит са  изписани имената на загиналите в Руско-Турската освободителна война и опълченци от Рилското корито, от Балканската и Първата и Втората световна война. Сега се изгражда и кът за отдих с тревна площ, с чешма и с масивни пейки, както и модерно осветление.

За монумента бяха събрани около 48-50 хиляди лева, част от тях са от дарителска акция. На територията на цялата община  досега имаше два войнишки паметника. Единият е една чешма, на която е монтирана плоча с имената на загиналите във Втората световна война. Вторият паметник е в Рилския манастир. Монументът в Рила обхваща всички загинали от цялата община, те са издирени  и установени със съдействието на  Военния архив във Велико Търново.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна