Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия отхвърли идеята на САЩ за отмяна на патентната защита на Covid ваксините

Германия отхвърли предложението на САЩ да бъде отменена патентната защита на ваксините срещу коронавирус. Според германското правителство най-голямата пречка за производството не е интелектуалната собственост, а увеличаването на капацитета и гарантирането на качеството. 

Президентът Джо Байдън изрази снощи подкрепа за отмяна на патентите, което е завой на 180 градуса от досегашната позиция на САЩ.

"Защитата на интелектуалната собственост е източник на иновации и трябва да остане такъв за в бъдеще", заяви говорител на германското правителство.

В четвъртък първият дипломат на Берлин Хайко Маас най-напред обяви, че страната му е готова да обсъжда подобен ход.

Впоследствие обаче от кабинета на канцлера Ангела Меркел разпространиха позиция, съгласно която защитата на интелектуалната собственост е "източник на иновации и това трябва да остане така и в бъдеще".

"Ограничаващите фактори в производството на ваксини" според Берлин са производствените капацитети и стандарти, а не патентите.

Тази позиция съответства на мнението на фармацевтичните компании.

Според директора на „Пфайзер“ Алберт Бурла не патентите възпрепятстват по-мащабното производство. Бурла се обяви против идеята на Байдън, а според германската компания "Бионтех" , защитата на патентите върху ваксините срещу Covid-19 не забавя тяхното производство.

Така остава неясно дали предложението на САЩ в рамките на Световната търговска организация ще бъде прието, тъй като за него е нужен консенсус.

По този начин администрацията на Джо Байдън се опита да адресира едновременно проблема с бавните темпове на имунизация срещу коронавируса в глобален план и критиките, че богатите страни и региони са обсебили производството и потреблението на ваксините.

Идеята за отпадането на патентите, като начин ваксини да бъдат произвеждани на повече места, беше приветствана от Световната здравна организация, Африканския съюз и отделни държави.

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен изрази готовност за обсъждане на подобна мярка. 

По-рано в четвъртък председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви готовност да обсъди американското предложение. Не е ясно дали до такова ще се стигне след отрицателното становище на Берлин. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени