Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Динев: ИТН печели вота на разлома протести - статукво, но това е преходно

Ивайло Динев
Снимка: Личен архив

При формиране на правителство ще има нужда от множество компромиси при почти същата конфигурация, ако се търси опозиционно, анти-ГЕРБ правителство. Това мнение изрази в интервю за предаването „Преди всички“ политологът Ивайло Динев, доктор по политически науки от Университета „Св. Анна“ в Пиза.

Компромисът ще бъде използван като логика за намиране на конфигурация за стабилност на страната. Няма как да продължаваме в такава преходна ситуация – от избори на избори“, коментира Динев пред БНР.

Трите протестни формации ще имат нужда от подкрепа на допълнителна партия, освен ако следващите месеци няма по-сериозен ръст в подкрепата за тях, допълни той.

Снимка: Ани Петрова

Хората, които отиват до урните и се чудят до последния момент за кого да гласуват, движени от въпроса – ако не за ГЕРБ, за кого, сега биха увеличили дела на подкрепата за „Има такъв народ“ като основна опозиционна партия, смята Ивайло Динев.

ИТН печели засега вота на основния разлом, който реши предните избори, който ще реши следващите избори – именно разломът протест – статукво. Те успяха да съберат  протестния вот, най-вече хора, които не са гласували на предните избори, хора, които са разочаровани от традиционните формации. Докато при другите формации по-скоро е един традиционен вот, който през годините те успяват да капсулират около своите идеи. Този разлом е преходен, той много скоро ще изчезне, ще избледнее. И тогава вече онова, което ще събира подкрепа, ще бъдат конкретни идеи и политики.“

Динев е скептично настроен, че електоратът на ГЕРБ ще намалее заради скандала „Илчовски“. По-скоро ако този скандал се разрази в по-голям мащаб, колебаещи се дали да гласуват биха отишли до урните именно заради това, отново на анти-ГЕРБ основа, изтъкна той.

На следващите избори при ГЕРБ, каквито и сценарии да се развързват, не вярвам да има сериозно отпадане на електорат, тъй като там е циментиран един вот от около десетина години.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!