Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата сграда, построена за нуждите на театър – драматичен театър „Владимир Трендафилов“ на 130 години

Дейвид Славчев, директор драматичен театър „Владимир Трендафилов“, Видин

Сградата на драматичен театър „Владимир Трендафилов“ – Видин е първата построена сграда в България специално за театрални нужди – с обширен салон, партер, ложи и галерии, голяма сцена, и тази година се навършват 130 години от построяването ѝ – през 1891 година. Наскоро тя беше ремонтирана, а най-новото представление от репертоара на Видинския театър – „Ирония на съдбата“, кандидатства за „Аскеер“ за музика, която е авторско дело на Вида Пиронкова. А към хумористичната страна на пандемията можем да погледнем и със спектакъла „Извънредно положение. Празничната програма по случай отбелязването на 130 години от създаването на сградата на драматичен театър „Владимир Трендафилов“ – Видин ще се състои през есента, заяви в интервю за Артефир – директора на театъра Дейвид Славчев.

Всъщност за последната една година успяхме да направим четири представления премиерни. Последното ни премиерно заглавие е „Ирония на съдбата“, всъщност по известния съветски филм, любим на много поколения българи, но малко хора знаят, че всъщност този филм е направен по пиеса, после е направен филм по нея. Вида Пиронкова написа шест песни за нашата пиеса, работим в колаборация с местната филхармония – Симфониета - Видин, наживо се свири. В София играхме представлението, и във Видин, предстои отново да го изиграем в Младежкия театър „Николай Бинев“. В „Извънредно положение“ имаме няколко авторски скечове, много забавно представление, от март месец миналата година го играем.“

В периода на пандемията младите видински артисти ни показват, че „Пеперудите са свободни“ с другото премиерно заглавие , което изгрява премиерно на сцената на видинския театър през януари.

Това е едно представление за любовта, за взаимоотношенията между родители и деца, за взаимоотношенията между двама млади, които са много различни, но се влюбват един в друг. Пиесата е по текстове на Леонард Герш, един изключително талантлив автор на пиеси, изключителен драматург.

Сградата на театър „Владимир Трендафилов“ Видин наскоро беше ремонтирана, а в периода на пандемията успява да задържи своята вярна публика, която продължава да се завръща към театралния салон.

Най-важното послание за тази 130-годишнина, което служи за поука днес, защото ние сме много разединени в момента в много отношения, е че тази сграда е построена с парите на хората от града, хората малко след Освобождението са искали да създадат някакъв общ живот, много малко хора знаят, че тази сграда е първата построена за нуждите на театър, тогава театър се е играл в читалищата. В края на годината ще направим специална празнична програма по този повод. През лятото много често играем и в екстериор – на външната сцена на крепостта „Баба Вида“, най-запазената средновековна българска крепост.“

Още за 130-годишната история на сградата на драматичен театър „Владимир Трендафилов“ Видин и за премиерните заглавия в театъра, чуйте от разговора с директора на театъра – Дейвид Славчев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна