Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мила Минева: Политически играчи имат интерес от усещането за все повече хаос

Проблем е, че партиите в парламента говорят за народа и суверена като за нещо хомогенно, смята преподавателят

Мила Минева
Снимка: Ани Петрова

Българското политическо пространство ускорено се отправя към предсрочни парламентарни избори. 

"Изключително интересно е това ускоряване, от друга страна се чудя дали това не е медиен ефект. Медиите, които имат нужда от 24 часово производство на новини, непрекъснато натягат напрежението и донякъде това ускоряване ми се струва, че е от една страна медиен ефект, от друга страна трябва да кажем, че има политически играчи, които имат интерес от създаването на усещане за все повече хаос, повече истерия, защото ускоряването до това води", коментира в интервю за БНР Мила Минева, преподавател по социология от Софийския университет "Св. Климент Охридски".

По думите ѝ не е имало драма 
с избора на нов състав на Централната избирателна комисия:

"Нормално е политическите партии да се карат Защо обаче това беше свързано с очакване за хаос и невъзможност да се намери политическо решение? Защото ГЕРБ нагнетяват напрежението, откакто започна процедурата и не само ГЕРБ, а и такива анализатори като мен, които обикалят студиата и обясняват как цари хаос и сме напът да видим президентска република. Ако бавно и спокойно мислим върху това, което се случва, нищо подобно не виждаме - виждаме нормален политически процес, в който едни политически партии, които имат различни интереси, се договарят как да продължат нататък с нормалните процедури", изтъкна Минева в предаването "Хоризонт до обед".

Според нея един от проблемите на днешното Народно събрание е, че непрекъснато някоя партия говори от името на суверена и на народа, като че ли той е хомогенен.

"Това, което виждаме и това, което се надявам политическите партии да видят е, че народът не е в единствено число. Ние сме много народи, с много различни интереси, често противоположни интереси. Работата на политическите партии е да произвеждат консенсус между нас, различните граждани, които отвъд това бихме могли да се караме".

Социологът посочи, че много хора искат да влязат в Народното събрание, но нямат никакво желание да управляват:

"Нека да си припомним, че изборите, които провеждаме, не са избори за Мис Свят, те са за това кой ще ни управлява и аз много се надявам в следващата предизборна кампания да чуем заявки за управление. И е хубаво да кажем, че това Народно събрание свърши една важна работа - показа, че парламентът е място за спор, за дебат, място, в което могат да се карат, но и да се постигат решения".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна