Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Не актуализираме бюджета, даваме от парите на данъкоплатците толкова, колкото изкарваме

| обновено на 07.05.21 в 15:04
Премиерът в оставка Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

735 милиона лева ще бъде бюджетният излишък за април, а за първите 4 месеца на годината общо излишъкът в хазната е 115,4 милиона лева. Това обяви министър-председателят в оставка Бойко Борисов по време на съвещание с министрите.

Финансовият министър Кирил Ананиев информира, че до този момент са изтеглени 800 млн. лева от разрешените за тази година общо 4,5 млрд. лева заеми.

Бойко Борисов обобщи, че държавата е осигурила подкрепа за българските пенсионери и за борещите се на първа линия с Covid-19:

„Затова не актуализираме бюджета. Ние даваме от парите на данъкоплатците толкова, колкото изкарваме... 9 милиарда са събрали НАП към 28 април, което е с над 915 милиона лева повече спрямо миналата година. Над 3 милиарда са събрани от Агенция „Митници“ по време на кризата. Осигуровките са с 3 милиарда и 700 милиона лева повече и затова не актуализираме бюджета, просто да не им служи за оправдание“.

Вицепремиерът Томислав Дончев е категоричен, че всички оперативни програми и проекти работят, което означава, че следващите правителства ще имат възможността да инвестират над 4,5 милиарда лева на годишна база само в рамките на текущия програмен период.

На 20 април Планът за възстановяване е представен в Европейската комисия:

„Той не е подаден за официално одобрение, подчертавам. Това може да се случи на база волята на служебното или следващо правителство и за мен в рамките на седмица или две биха могли окончателно да приключат преговорите с Комисията и планът да бъде подаден такъв, какъвто е. Разбира се, аз не мога да отнема правото на всеки бъдещ управляващ да го ревизира тотално или в части“. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна