Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партиите на протеста остават "за" закриване на органите на спецправосъдието

Татяна Дончева от ИМВ в Народното събрание - 7 май 2021 г.
Снимка: БГНЕС

Решението на прокуратурата да сезира европейските институции за "безпрецедентния политически натиск върху специализираното правосъдие" предизвика реакции сред представителите на различни политически сили в Народното събрание.

Според председателя на парламентарната правна комисия Радостин Василев прокуратурата се чувства засегната, но партия "Има такъв народ" няма да промени позицията си за закриване на специализираните съд и прокуратура: 

"Каквато е волята на политическите партии, такава ще е и съдбата на Специализирания съд и Специализираната прокуратура. Нашата позиция е - и в нашата програма, и в правната ни група, е че в този им вид тези органи трябва да бъдат закрити и служат като бухалка на властта".

Подобна позиция изрази и един от вносителите на законопроекта - Атанас Славов от "Демократична България":

"Миналата година имаше многомесечни протести на хиляди български граждани, които искаха точно това - закриване на Специализираните съд и прокуратура, защото те бяха превърнати в инквизиционни репресивни органи на властта. Става дума за следното: да възстановим принципите на правовата държава в България, да не допуснем селективно правосъдие по отношение на лица, които са в опозиция на властта или са бизнес конкуренти на близки до властта фирми".

Според Татяна Дончева от групата на "Изправи се! Мутри вън!" има много аргументи за закриването на специализираните наказателни институции:

"Те могат да сезират когото искат, а след "Осемте джуджета", след серия от арести, които нямат никакво оправдание, дава възможност сериозно да се преосмисли съществуването на тези институции. Те са инструмент за политически натиск, те работят по поръчка на министър-председателя, което е абсолютно недопустимо". 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени