Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РИОСВ – София се самосезира за замърсяването на въздуха в Перник

Снимка: БГНЕС

РИОСВ – София се самосезирала след сигнали в социалната мрежа за замърсяване на въздуха в Перник от сгуроотвала „7-ми септември“. Шламохранилището, на което допреди една година „Топлофикация Перник” депонираше отпадъка от горенето на въглищата, все още не е рекултивирано. По данни на екоинспекцията от 2016 година досега за установени нарушения, свързани с експлоатацията на сгуроотвала на дружеството са издадени 8 наказателни постановления, като наложените имуществени санкции са в общ размер над 249 000 лв.

В три последователни дни екоинспекцията е извършва проверки на място. При първата от тях, на 3 май, е констатирано запрашаване на въздуха поради липсата на оросяване и запръстяване на терена. Дадени са предписания и дружеството е предприело незабавни действия. При последващата проверка, на 4 май, не е установено запрашаване. Проверка е имало и на 5 май, като при нея са наблюдавани локални прахови емисии, поради което на „Топлофикация Перник“ ще бъде съставен акт за установяване на административно нарушение. 

От дружеството съобщиха, че за да се спре запрашаването, е започнало изграждането на оросителна инсталация. Съоръжението е временна мярка до приключване на документалните процедури и започване на дейностите по рекултивация. Първият участък от инсталацията вече е изграден. Работата по разстилането на почва върху терена и изграждането на инсталацията продължава и през следващите дни, като се очаква тя да стане готова към средата на следващата седмица.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна