Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Златарица протестираха в защита на служебното разпределение на земите

Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Земеделски производители от община Златарица изкараха на пътя тежка техника и протестираха срещу определение на Великотърновския административен съд, с което е спряна заповедта на Областната земеделска дирекция за служебно разпределение на земеделските земи. 

Със съдебното определение от 13 април е спрян достъпът до 15 000 декара обработваеми земи в Златаришко. Протестиращите фермери твърдят, че търпят загуби за милиони: 

„Полицията ни разпорежда да не влизаме да работим в масивите, с което посевите са обречени са обречени на гибел“, каза протестиращ. 

„Не работим тези култури, няма как да платим наемите на хората“, допълни друг. 

„Загубите ще са големи, ако не се обърне внимание“, алармираха земеделците. 

Досега земеделските производители в община Златарица винаги са постигали доброволно споразумение за разпределение на нивите. Сега не успяват и със заповед на директора на Областна дирекция земеделие е направено служебно разпределение. 

Фермерът Михаил Михайлов получава земя ниска категория и обжалва в съда: 

„Заповедта от съда е отменена на 13-и. Те си насяха всичко и сега правят фарса. Областна дирекция земеделие не взема абсолютно никакво становище по случая“. 

Полицията не може са спре тракторите в нивите, подадени са десетки сигнали до прокуратурата за нарушение на съдебното определение. 

Протестиращите производители настояват: 

„Да има някакво решение, с което да знаем какво правим, влизаме да работим или не работим. После кой ще плати разходите, които сме направили до тук“.  

Фермерите заплашват с блокада на главния път София – Варна. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.