Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пламен Бонев: Седя на прага и рискувам да се срещна със себе си

Пламен Бонев
Снимка: Славена Илиева

Галерия „ЛИК” в София представя до 18 май самостоятелна изложба живопис на Пламен Бонев.

„Сядам на прага и се срещам със себе си, рисувам цветни сънища“, споделя за себе си художникът.

„Ето тези заминавания, връщанията, носталгията, илюзията. Странни напуснати пейзажи, замъци, домове, в които никой не живее. Общо взето, живея в миналото си. Седя на прага, като дете, което се връща някъде отдавна. И рискувам понякога да се размина или да се срещна със себе си.“

Бонев има дългогодишен опит като сценограф, работил е в куклен театър. Носител е на повече от 10 награди за живопис и три за сценография.

Кукленият театър ми помогна за живописта и обратно. Нещата ми бяха цветни – куклите, декорите. Това е период, в който се учиш, защото е колективно изкуство – не си сам в ателието.“

Всички деца обичат да рисуват. После в училището ги проваляме“, отбелязва художникът.

Картините на Пламен Бонев са пътували към различни хоризонти на света – Уругвай, Полша, Русия, Германия, Франция. Участвал е в над 150 изложби. Водил е курсове в Люксембург.

Когато човек прави абстрактно или полуабстрактно изкуство, 99% от хората отминават“, казва майсторът на четката, който се учи „от големите художници, още от Ренесанса“ и признава, че „няма идеално време за правене на изкуство, няма идеално време за рисуване“.

Избрали сме тази илюзия, наречена изкуство. Има си и хора романтични. Да не забравяме, че и дъската за гладене е била сърф, който си е намерил сигурна работа. Ние не сме от тези“, намигва Пламен Бонев и напомня, че артистът е винаги в състояние между две изложби.

Още за неговото изкуство чуйте в звуковия файл. 

Снимки: Славена Илиева
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.