Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИМВ сезират главния прокурор за нарушения в конкурса за избор на представители на държавата в БЕХ

Снимка: БГНЕС

Депутатът от "Изправи се! Мутри, вън" Андрей Вълчев сезира главния прокурор за нарушения в конкурсната процедура за избор на представители на държавата в съвета на директорите на БЕХ ЕАД и Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци". Основното възражение е, че бившият депутат от ГЕРБ Валентин Николов не отговаря на условията, за да бъде избран за директор на Енергийния холдинг, тъй като към 8 февруари т.г. той е заемал публична длъжност - народен представител, в нарушение на правилата: 

И тук възниква казус. Конкурсът приключва на 8-ми февруари. Господин Николов е освободен с решение на Народното събрание на 10-ти февруари. Ние поставяме въпрос към главния прокурор, даваме му сигнал дали е допуснат участник, който не отговаря на всички критерии за своята допустимост, или е създаден документ и реализиран състав, някакво деяние, неправомерно по смисъла на Наказателния кодекс. Според нас, процедурата е опорочена".

Арман Бабикян напомни, че още при назначаването на Николов в парламента е имало дебат относно компетентността на Николов за заеманата длъжност:

"Енергетиката е ключов сектор. Назначаването на подобни "калинки" и "бръмбъри" на ключови позиции е изключително важно не просто защото ще пострада отрасъла, а защото по този начин, от некомпетентни хора се изпълняват лесно поръчки на висшестоящите. Точно по този начин се развива и този ключов отрасъл в България". 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени