Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ФЕД вижда риск от влошаване на икономическата ситуация в Европа

Както и потенциален негативен ефект върху САЩ

Снимка: архив БНР

Американският Федерален резерв се опасява от влошаване на икономическата ситуация в Европа и потенциален негативен ефект върху САЩ,. Това става ясно от доклада на резерва за полугодието, публикуван късно снощи и цитиран от Блумбърг.

Междувременно от Европейската централна банка отново заявиха, че мащабните фискални стимули от другата страна на Атлантика представляват риск за икономическите перспективи.

Въпреки това през юни Франкфурт може да забави темпа на изкупуване на облигации по „пандемичната“ си програма.

Ако кризата с Covid-19 отново се влоши, може да има проблеми в Европа, се казва в доклада на Федералния резерв за полугодието, цитиран от Блумбърг.

В документа е записано, че ако правителствените мерки на Стария континент се окажат недостатъчни, е възможно някои големи банки да претърпят „значителни неизпълнения“ на кредитите, а оттам негативният ефект да се усети и във Вашингтон.

ФЕД предупреждава, че корпоративната задлъжнялост трябва да бъде следена „със зорко око“ и предупреждава, че инвеститорите са „превъзбудени“.


В Европа тревогите са други – огромните стимули във Вашингтон, които повишиха доходността по държавните облигации.

„Въпреки че доходността по номиналните облигации нараства през последните седмици, тази по облигациите, коригирани спрямо инфлацията, остава ниска, тъй като през март Европейската централна банка реши временно да увеличи темпа на изкупуване“, коментира латвийският гуверньор Мартинс Казакс.

По думите му, ако се запазят благоприятните ефекти от действията на Франкфурт, през юни темпът на изкупуване може да бъде забавен.

Банкерът е предпазлив в оценките си, но смята, че засега няма причина, заради която програмата за спешни покупки в условията на пандемия на Европейската централна банка да бъде продължена след март догодина. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.