Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел e скептична относно отпадане на патентите за Covid ваксини

Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германската канцлерка Ангела Меркел реагира скептично на предложението на САЩ патентите за ваксини срещу Covid-19 да отпаднат за кратък период от време. Съмнение, че отпадането на патентите ще помогне в борбата с болестта изказа и Европейската комисия.

Според идеята на Джо Байдън, ако няма патенти за производството на ваксини, то ще се ускори. Меркел обаче опроверга тази логика.

„Защитата на интелектуалния продукт трябва да остане, защото на нея се крепи всяка иновация. Проблемът с липсата на ваксини не е заради патентите, а заради капацитетите на производство и високото качество на продукта“, заяви говорителка на Меркел пред медиите. 

Германия работи усилено за увеличаване именно на капацитетите на производство не само в страната, но и в Европа, и целия свят, посочиха още от кабинета на Меркел. Отпадане на патента ще затрудни сериозно производството според Германия.

Критика изрази и мнистърът на развитието Герд Мюлер:

„САЩ трябва да помислят как да увеличат производството на ваксини и да се отворят за износа им, това ще помогне повече“, заяви той.

Европейската Комисия заяви, че е отворена за дискусии как да се ускори ваксинирането по света, но основният проблем продължава да е капацитетът на производство. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени