Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Аугсберг: Ваксинационният процес извади на показ неравенството в света

| обновено на 08.05.21 в 11:04
Снимка: БГНЕС

Да върнем някои права на ваксинираните и преболедувалите Covid-19 е абсолютно правилно решение, защото вече е ясно, че те не представляват заплаха за околните... Отдавна настоявам за отпадането на рестрикциите за ваксинираните и оздравелите, защото отдавна имаше медицински обосновани твърдения, че тези хора не застрашават околните. За моя вкус политиците чакаха прекалено дълго, но сега вече нямат друг избор, освен да се съобразят с мнението на учените и да отменят ограниченията за хора, които не представляват риск“. Това каза пред БНР проф. Щефен Аугсберг, юрист от университета в Гисен и член на Германската етична комисия. 

В Германия отново се появиха хора, които носят на ревера си жълта звезда. Асоциацията с Холокоста е зловеща. В средата на новите жълти звезди не пише „евреин“, а „неваксиниран“. Тези, които се кичат с такива звезди, искат да постигнат точно това - да скандализират. Те са привърженици на така нареченото „Движение на инакомислещите“, които протестират срещу карантинните мерки. Сред тях има вярващи в конспиративни теории, антисемити, крайнодесни и крайнолеви, и антиваксъри. Но далеч не само те предупреждават, че ваксините срещу Covid разделят обществото в Германия. Защото там от утре ваксинираните ще имат повече права от неваксинираните. 

С небивало темпо правителството, а след това и двете камари на германския парламент приеха в рамките на само една седмица отпадането на някои ограничения за ваксинираните и преболедувалите. Малко повече от 30 процента от германците са получили поне една доза от ваксината, 8,6 процента са напълно ваксинирани. Колко са преболедувалите през изминалите шест месеца е трудно да се каже. А това именно е групата от хора, която от утре ще се радва на повече свобода - за тях отпада ограничението в броя на хората, с които се срещат, включително по време на спорт, няма да спазват вечерния час, от тях не се изисква отрицателен резултат от тест за пазаруване в нехранителните магазини или посещение например при фризьор, отпада и задължителната карантина при връщане в Германия с изключение на държавите, засегнати от агресивните варианти на коронавируса. Правилно ли е това решение? 

Проф. Аугсберг смята, че политиците често се осланят на общественото мнение и може би дори заради това са закъснели по въпроса с правата на ваксинираните:  

„Защото е напълно логично да не ограничаваш хора, които не представляват заплаха. Няма и правна основа за това. Политиците са много предпазливи при връщането на свободите, именно защото се опасяват, че могат да бъдат упрекнати в създаването на неравенства. Трябва обаче да отправя и критика към управляващите, които така и не съумяха да разсеят опасенията, че разделят обществото. Комуникацията на политиците е сбъркана и това позволи много хора да смятат, че връщането на някои права и свободи означава привилегия за ваксинираните и преболедувалите“. 

В предаването „Събота 150“ юристът заяви, че чрез по-добра комуникация политиците ще избегнат разделението сред обществото

„В двукласово общество по време на пандемията се превръщаме по-скоро заради различния достъп до ваксини. Много ясно проличаха социалните различия. Социалният статут има значение, дали ще се заразя по-лесно с коронавируса и как ще преболедувам инфекцията“.

Ваксините все още не достигат, има много държави, където ваксинационният процес дори не е започнал. „Този основен проблем наистина все още няма решение“, каза проф. Аугсберг. 

Ваксинационният процес просто извади на показ неравенството в света. Но ако се вгледаме само в Европейския съюз, мисля, че се справяме много по-добре - страните-членки демонстрираха по-голяма готовност за взаимопомощ, отколкото в други части на света... За мен е странно, че ЕС първо се договори да въведе „зеления сертификат“, а едва след това започна да обсъжда правомощията на притежателя и на контролиращите органи. Но и при „зеления сертификат“ става дума за отмяната на ограниченията за ваксинирани и преболедували, защото отпада правната обосновка за това“. 

Интервюто с проф. Щефен Аугсберг можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна