Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК иска 78% на сто от възрастното население на Европа да има работа до края на десетилетието

| обновено на 08.05.21 в 06:50
Снимка: архив

Поне 78 на сто от хората между 20 и 64 години трябва да имат работа до 2030-та година - това е една от целите, заложена в подписания социален ангажимент по време на срещата на европейските лидери в Порто. Така участниците подкрепиха плана за действие на комисията за Европейски стълб на социалните права. 

Другите залегнали цели до 2030-та година в документа са поне 60 на сто от всички възрастни хора да бъдат обучавани всяка година, както и броят на хората в риск от бедност или социално изключване да бъде намален с поне 15 милиона, в т.ч. и най-малко 5 млн. деца. Ангажиментът бе поет в присъствието на председателите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, на Европейския съвет Шарл Мишел и на Европейския парламент Давид Сасоли. 

"Наистина, преди 5 години в Гьотеборг ние проведохме първата социална среща на върха и заложихме принципите. Но сега, съвсем за първи път, не само всички социални партньори присъстваха тук, но и подписаха ангажимента. Така че не става дума само за принципи, които също са важни, а за действия, както и за резултати, които да се дадат на хората.", каза Фон дер Лайен. 

Тя уточни, че обучението е необходимо във връзка с промяната на работните места заради зеления и дигиталния преход и определи механизма за възстановяване от пандемията от Covid-19 "Следващо поколение ЕС" като "по-голям от плана "Маршал", който е в размер на 750 милиарда евро. 

"Това е огромна инвестиция в Европа".

Председателят на европейската комисия отново призова страните-членки да ратифицират споразумението за собствените ресурси, за да може той да бъде задействан. 

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че за втори път след срещата в Гьотеборг през есента на 2017-та година, европейските лидери имат възможност да изпратят много силен сигнал,  че повече от когато и да било социална Европа трябва да се превърне в реалност. 

Държавните и правителствени ръководители ще подготвят и срещата на върха ЕС-Индия, която ще се проведе утре на фона на драматичните мащаби на пандемията в страната.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна