Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинският театър „Любомир Кабакчиев“ - Казанлък вече има собствена театрална сграда

Димитър Кабаков, директор на общински театър „Любомир Кабакчиев“

След като дълго време театралната трупа в Казанлък нямаше собствена сграда, на която да се изявява, то вече има преустроена собствена театрална зала, от бившата общинска кинозала. Първото представление, което се играе на новата сцена е премиерното „Чудомирови радости и неволи“. Общинският театър „Любомир Кабакчиев“ - Казанлък ще изгрее премиерно и с любовните сюжети – „Любов по чумаво време“ по разказите на Йовков и постановката „Греховната любов на Зографът Захарий“, която ще бъде представена премиерно в Самоков, твърди Димитър Кабаков, директор на театър  „Любомир Кабакчиев“ - Казанлък:

Всъщност театърът в Казанлък е на повече от 160 години, театралната традиция е много силна, в Казанлък 1900-тната година е създадена и първата оперета към читалище „Искр", винаги е имало театър, просто 98-ма година с решение на Министерски съвет градът най-сетне придобива своя професионален театрален състав. Самата сграда на читалище „Искра“ е построена за целите на театър, но за съжаление, конюктурата и взаимоотношенията в града не позволяват театърът да бъде в този си свой дом. И от 2012 година градът остава без място, което актьорите да нарекат свой дом. Такава е ситуацията вече 9 години, но ние не спираме да играем. Алиоловата къща е дадена на театъра от вече 5 години, една много красива възрожденска къща, преотстъпена от общината. Но я използваме основно през летния сезон. Театърът вече има собствена сграда, бившата кинозала, разширихме самата сцена, в момента е 8 на 8 метра, местата за публиката са 250. По този начин театъра има вече свой дом. Предстои да построим и гримьорни до есента към самата сграда.“

На 16 юни премиерно във Военна академия, София, ще бъде представен танцово-музикалния спектакъл „Мистериите на траките“. Освен сюжета за траките, типично за района с най-красивите рози казанлъшкият театър премиерно създава три сюжета за любовта – в новата интерпретация, на „Ромео и Жулиета“, както и в премиерното представление за този сезон „Любов по чумаво време“, компилация от разкази на Йордан Йовков и „Греховната любов на Зографът Захарий“, една постановка, която ще постави светлината на прожекторите върху тъжната, но красива любовна история на Зографът Захарий:

„Казанлъшкият театър има доста дълга история и практика в запазването на древността, това са художествени интерпретации на тракийската древност, 2018 година направихме първи вариант на „Мистериите на траките“, в това представление сме се съсредоточили повече върху историята на Орфей и Евридика. „Любов по чумаво време“ беше провокирана именно от пандемията и тази затвореност, която хората са я преживявали през виковете много пъти, да си спомним Декамерон и това, което са преживели хората в Италия, нашите герои ще трябва да се сблъскат със себе си, със страховете си и с любовта в това представление.“

Още за новия театрален сезон в Казанлък и за новата театрална зала в града, чуйте в разговора с директора на Казанлъшкия театър „Любомир Кабакчиев“ – Димитър Кабаков.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени