Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Ладжев се размина на косъм с олимпийската квота

Даниел Ладжев записа с две победи и стигна до мача за квота за Игрите в Токио в категория 58 килограма по време на европейската квалификация в София. Там негов съперник беше световният медалист и участник на две Олимпиади Руи Браганца. Въпреки инерцията, която бе набрал старозагорецът, в крайна сметка опита и рутината на португалеца си казаха думата и той взе виза за олимпийските игри. За възпитаникът на Георги Господинов  това е втора загуба от Браганца. Преди месец опитният състезател попречи на талантливия ни таекуондист да стигне до битката за отличията на европейското първенство, което се проведе в София.

Състезателят на клуб "Августа" игра среща за трето място, където не можа да се противопостави  на Кириан Равет (Франция) и завърши четвърти в крайното класиране.



Преди това Ладжев записа два успеха. Първият беше със 17:5 точки срещу Адил Белкади (Нидерландия), а втори  срещу Тобиас Хител (Дания). След като се гониха по точки през цялата среща, 8 секунди преди края, Хител водеше с 1 точка, но със страхотно дольо чаги, Даниел успя да обърне резултата и да спечели мача.

"Днес беше ден, който ми даде безброй емоции и ценни уроци - 4-то място на Европейска олимпийска квалификация след победи над невероятни атлети от Нидерландия и Дания и загуба от много опитен състезател от Португалия. Малко не ми достигна, но вярвам, че всичко се развива по план. Гледам напред с позитивизъм и гордо вдигната глава.Благодаря на всички за подкрепата! Уникални сте, усетих любовта ви от разстояние, написа в социалните мрежи в края на деня Даниел Ладжев.


Николет Костова бе другата наша представителка в първия ден на надпреварата. В първата си среща българката срещна състезателката от Украйна Ирина Ромадалова, но въпреки достойната игра, не успя да й се противопостави и отпадна от отпадна състезанието.


Олимпийските квалификации бяха официално открити от президента на родната федерация Слави Бинев, министърът на спорта Красен Кралев, посланика на Република Корея Н.пр. Джънг Джингю, както и зам.председателя на БОК Любо Ганев.


Общо 16 квоти при мъжете и жените ще бъдат раздадени на турнира в София, а  10 ще са те в паралимпийското направление. 

В днешния втори ден с интерес ще следим представянето на Владимир Далаклиев - категория 68 килограма и Илина Иванова в категория 58 килограма. Илина е бронзова медалистка от шампионата на Стария континет, но в неолипийската категория 53 килограма.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!