Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Париж отбелязва с церемония 76 години от капитулацията на нацистка Германия

| обновено на 08.05.21 в 11:50
Еманюел Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Франция традиционната церемония за Деня на победата над нацизма ще се състои без публика. Президентът Макрон ще се поклони пред гроба на незнайния войн.

Втора поредна година французите ще гледат само от телевизионния екран тържествата за Деня на победата заради санитарните мерки. Президентът Макрон ще оглави обичайната церемония в много тесен кръг с поклонение пред паметника на водача на съпротивителното движение генерал Шарл дьо Гол и запалване на Вечния огън под Триумфалната арка. Сред героите на Съпротивата на специална почит е столетникът Юбер Жермен, последният жив носител на титлата Сподвижник на Освобождението.

Ако церемонията за Деня на победата беше първото участие на Макрон като държавен глава през 2017 г., днес тя е последната за президентския му мандат преди изборите, които предстоят точно след една година. Статутът на Деня на победата като републикански празник е установен от първия президент социалист Франсоа Митеран, от чието идване на власт се навършват 40 години.

Еманюел Макрон ще отбележи твърде дискретно годишнината на своя предшественик в момента, когато опитите му да привлече десницата предизвикват политически сътресения.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна