Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весела Чернева: Възходът на Китай промени света

Весела Чернева
Снимка: БГНЕС

Общият западен фронт не е основан толкова на общи цели, колкото на общ враг. Става дума по-скоро за антикитайска коалиция, в която са привлечени и страни от Тихоокеанския регион. Възходът на Китай промени света през последните години“. Това каза пред БНР Весела Чернева, заместник-директор на Европейския съвет за външна политика. 

По думите ѝ за Европа ще става все по-неминуемо да се съобразява с един по-широк западен фронт, а не просто със своите собствени интереси. 

„Има напрежение между различните страни членки на Европейския съюз относно Китай. Европейците виждат, че Китай отдавна е започнал да присвоява техните патенти, европейски компании и технологии. Китай все повече затваря своя собствен пазар за европейски стоки, давайки много субсидии на местното производство. Това е от големите проблеми на Европа, че когато тя иска да види повече либерализиран пазар в света, Китай се съгласява само на думи. Тази асиметрия създава напрежение в чисто икономически план... Срещите на Г-7 ще бъдат много важни, защото ще регистрират бавното преместване на Европа в една по-твърда линия в защита на европейския интерес“. 

В предаването „Събота 150“ Чернева допълни: 

„Изглежда, че САЩ са готови поне отчасти да осъществят някакво разделяне на икономиките на Запада от Китай“. 

Интервюто с Весела Чернева можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна