Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рафаел Коен: САЩ няма да повторят мащабна война като в Афганистан

В САЩ опитите за предугаждане развоя на конфликтите не са сполучливи, смята анализаторът

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нито Съединените щати, нито Китай имат желание да воюват заради Тайван точно сега. Но различните им интереси вещаят сблъсък и това е основателна причина за притеснение“. Това каза в интервю за предаването „Събота 150“ Рафаел Коен, директор на програмата „Стратегия и доктрина“ на американския мозъчен тръст Корпорация РАНД. Темата на коментара е свързана с изказване на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин за старите войни и войните на бъдещето.

Рафаел Коен е сред авторите на серия от анализи за какви конфликти би трябвало да се готви Америка през започналото вече трето десетилетие на този век. 

Войната на бъдещето няма да е една. Потенциалните конфликти са много и срещу различни противници. От една страна е нарастващото напрежение между Америка и Русия и между Америка и Китай. Трябва да се подготвим за конфликт с някоя от тези две сили както с конвенционални, така и с ядрени средства. Не мисля, че такъв конфликт е твърде вероятен, но трябва да сме подготвени. В същото време, както видяхме и в Южнокитайско море, и в Източна Европа - се зараждат и регионални конфликти. Най-отчетливи примери са руските операции в Украйна, войните в Либия и в Сирия. Съединените щати трябва да мислят какво е да участваш и в такъв тип конфликти. Наред с всичко това, заплахата от тероризма също не е изчезнала. И за нея Пентагонът трябва да е подготвен. Това, според мен, е предизвикателството за американците. Защото трябва да планираш отпор не срещу един противник в една част на света, а срещу различни противници в глобален мащаб“.

Според анализатора близките отношения между Русия и Китай се дължат предимно на споделената им неприязън към Съединените щати

„По ред въпроси Москва и Пекин гледат един на друг с подозрение. Те са воювали в миналото - спомнете си за събитията от Студената война. А от дългосрочна стратегическа перспектива Русия би трябвало да се опасява от възхода на южния си съсед. Бракът по сметка между тези две сили ще просъществува за кратко. Дали ще се обвържат дълготрайно? Не, не мисля, че се стигне до това“.

Той отчете спадане на враждебността между САЩ и Германия, но проблематичност и обтягане на отношенията с Турция.

По повод Афганистан Коен заяви, че Америка е в началото на период на интензивно проучване на това какво се получи и какво се обърка в Афганистан

„Вижте историята на други войни - войната във Виетнам, войната в Корея, Американската гражданска война. На историците им трябваха десетилетия, за да сглобят пъзела на тези конфликти. Без съмнение всеки, който се е занимавал с Афганистанската война, се е надявал, че тя ще протече по-различно. Времето ще покаже до каква степен Афганистан ще остане такъв, какъвто е в момента, предвид възхода на талибаните... Американската фаза на войната може и да е завършила, но битките между талибаните и Афганистанската национална армия ще продължат дълго след като Съединените щати и останалите страни от НАТО се изтеглят. НАТО постигна в Афганистан ред неща, с които може да се гордее. През последните 20 години не ни се налагаше да се тревожим за международна терористична заплаха, произлизаща от тази страна. Терористите, които ни тревожеха, идеха от други части на света - от Африка, от Близкия изток, но не и от Афганистан. Другото, с което можем да се гордеем, е правата на жените и изобщо състоянието на човешките права. Афганистан днес е много по-различен от страната, която беше преди 20 години. Дали това ще си остане така след оттеглянето на чуждите войски, времето ще покаже“.

Рафаел Коен изрази съмнение, че отново ще станем свидетели на подобна продължителна миротворческа мисия като тази в Афганистан. 

„Това, което ще продължи, са антитерористичните операции на места като Западна Африка и Йемен. Това са конфликти, при които се залага на относително малко сили на терен и много въздушна сила. Този тип операции ще продължат. Масирани усилия за стабилизация, каквито положихме в Афганистан с изпращането на десетки хиляди войници по времето на Обама, едва ли ще се повторят. Причината няма да е в натовските съюзници, а в липсата на политическата воля в Съединените щати. Не виждам как американците ще се решат да ангажират отново толкова войски в такава мисия“. 

Интервюто с Рафаел Коен можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна