Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон подкрепи тезата, че премахването на патентите за ваксините не решава проблемите

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз е готов да разгледа подкрепеното от Съединените щати предложение за временна отмяна на патентната защита на ваксините срещу Covid-19, след като станат известни конкретните параметри, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Той обаче предупреди, че Европа има съмнения, че "това ще бъде решението с магическа пръчица" в краткосрочен план. Най-бързият начин за разпространение на ваксините по целия свят е износът им. Ето защо Европейският съюз насърчава всички партньори да улеснят именно експортните процедури, подчерта Мишел.

Президентът на Франция Еманюел Макрон подкрепи тезата, че премахването на патентите за ваксините срещу Covid-19 няма да реши проблема с техния недостиг. Като първостепенна задача той посочи:

"В момента приоритет е производството, а не патентът. Какво го блокира в момента? На първо място - отвореността. Ние изнесохме почти половината от това, което произведохме.  Във Великобритания и Съединените щати всичко произведено остана за вътрешния пазар. Това е първостепенната задача - англосаксонците да свалят забраната за износа".

Президентът Макрон каза това преди началото на втория ден от социалната среща на върха на ЕС в португалския град Порто.

Американският президент Джо Байдън предложи да се премахнат патентите за ваксините срещу Covid-19 за кратък период, тъй като това ще ускори производството им


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени