Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бургас отбелязват Деня на Европа и края на Втората световна война

Откриване на арт инсталация, свързана с интеграцията и миграцията, литературно четене и приключенско състезание са сред събитията днес в Бургас за Деня на Европа. Те се организират от общината и Областния информационен център. 

Програмата започва в 11 часа със състезанието „Лов на съкровища - из хрониките на изследователя“, разказва Евелин Кузманов от Областния информационен център:

"В него ще участват няколко отбора, които ще търсят находки по определени следи. След това в 12 часа ще има откриване на една арт инсталация по проект "Кларинет", който е свързан с интеграцията на мигрантите, които са допринесли с идването си в Бургас за развитието му."

Откриването й ще бъде съпроводено с концерт на Бургаския духов оркестър и Държавната опера в града. Следващата проява е в 16,30 часа в Културен център „Морско казино“:

"Тя ще представи модата пред първите десетилетия на 20 век в града ни и приноса на мигрантите при формирането на европейската мода и навлизането й в нашия град."

В 18 часа в новата градска библиотека ще има литературно четене по произведения на писателя фантаст Агоп Мелконян. Събитията завършват със специален филм за Бургас с участието на хора, свързани с морския град, независимо къде живеят в момента. 

По случай отбелязването на 76 години от края на Втората световна война Национално движение "Русофили" и фондация „Безсмъртният полк“ организира шествие от 10.30 часа. То тръгва от улица „Александровска" до площад "Тройката". Пред паметника Альоша в 11:00 часа ще бъдат поднесени венци и цветя.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени