Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мечки позират по дърветата в Норвегия

Журналистката Наталия Бояджиева е водила слушателите на „Покана за пътуване“ при племена наемни убийци и човекоядци на Филипините и е разказвала как край Пънлай в Китай две морета се сблъскват, без да се слеят.

Наталия е автор на книгите "Светлина от Изтока" и "Лицата на Филипините". Този път обаче впечатленията ѝ са от значително по-питомна държава – Норвегия. Тя се озовава там след три години в Китай и… преживява културен шок.

Наталия Бояджиева никога не се задоволява с повърхностен поглед към държавата, в която се намира и се опитва да задълбае в местната душевност. Дори когато става дума за отнемане на деца от родителите, гостенката добавя още щрихи.

Тя е член на АБУЖЕТ – българската секция на Световната федерация на пътуващите писатели, която отбелязва своята 65-годишнина. Затова минаваме на по-ведри теми. Като например какво е усвоила Наталия на курса по норвежки. Оказва се – почти нищо, защото класа уж за начинаещи всички говорели перфектно. Но пък си намерила руска приятелка, с която обикаляли по изложби и концерти. Включително и в дома на Едвард Григ.

Дъждовният град Берген не е студен, поради близостта си с течението Гълфстрийм, обаче гумените ботуши са най-насъщната обувка за всеки сезон. А норвежците са по-мрачни от времето.

Затова пък мечките край фиордите са истински артисти. В парка на симпатичните животинки, който се поддържа от частен спонсор, те се катерят по дърветата, въпреки че са доста тежички.

Сладкодумната Наталия Бояджиева, която пише честно, не посрами колегите-пътешественици Ясен Антов и Валери Петров, присъединили България към Световната федерация на пътуващите писатели преди шест десетилетия.


Снимки: Наталия Бояджиева

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия