Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изложбата “Да колекционираш съвременно изкуство“ може да се види до 27 юни

Снимка: Елица Пенова

Изложбата “Да колекционираш съвременно изкуство“ можете да видите до 27  юни в Националната галерия. Куратори са Иво Милев и Боряна Вълчанова.

Нашата задача с моя колаборатор на тази изложба Боряна Вълчанова беше да селектираме, да изберем акцентите от тази колекция и да ги представим по максимално най-добър начин на публиката, това нещо да бъде обвързано, да има определена концепция, която оставям всеки зрител да разбере, да стигне до нея. Включва десетина автора от съвременната българска сцена“, каза за БНР Иво Милев.

Снимка: Елица Пенова

Представени са творби на Сашо Стоицов, Боряна Петкова, Валентин Стефанов, Красимир Терзиев, Геoрги Ружев, Нина Ковачева, Георги Георгиев – Jorrras, Борис Колев – B.A.i.L.A, Калина Димитрова, Стефан Иванов, Петер Цанев, Искра Благоева. Произведенията са от колекция на Владимир Илиев. Подготвен е колекционерски манифест, в който пише – „За колекционера на “старо” изкуство повечето избори вече са направени. За колекционера на съвременно изкуство те предстоят, те са негови – трудни, проблематични, понякога лъжовни или погрешни. Той е пътешественик в бъдещето, където всичко е все още само възможно“.

„Това е един колекционерски манифест, който съпровожда изложбата. Той е направен по тертипа, по модела на всички авангардни манифести от началото на миналия век. Той е категоричен, може някъде да не е прав, но той със сигурност е категоричен, изразява определени тези, които не всеки може да е съгласен с тях, но все пак изразява тези, защото в нашата съвременност някак ми се струва, че избягваме от категоричността на израза и на идеите си. От това нещо беше провокирано и написването на този колекционерски манифест“, допълни в предаването „Закуска на тревата“ Милев.

Снимка: Елица Пенова

По думите му за последните поне 20 -30 години от историята на българското изобразително изкуство много по-важни са колекционерите.

Много малко галерии успяват да допълват колекциите си със съвременно българско изкуство и това е заради политиката на финансиране на тези галерии, но това е въпрос сложен, дълъг, труден. Мисля, че по-добрите неща и по-голямата отговорност е на частните колекционери, колкото и жалко да звучи това“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.