Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Този кратък живот на парламента беше показно какво е демокрацията

Николай Хаджигенов: Приключи самодържието на Борисов

Правителство трябва да не е партийно и да управлява с кратък хоризонт и определени цели

Адвокат Николай Хаджигенов
Снимка: Ани Петрова

"С 45-ия парламент приключи самодържието на Борисов. Това е най-важното нещо! И парламентът показа, че може да бъде жив, а не просто гумен печат в ръцете на Бойко Борисов и да узаконява свинщините му". Това каза пред БНР зам.-председателят на ПГ на "Изправи се! Мутри вън!" Николай Хаджигенов. 

По думите му комисиите в Народното събрание, които започнаха работа в краткия живот на парламента, са показали, че той може да бъде ефективен орган:

"Част от статуквото направи всичко възможно две временни комисии да не заработят - комисия за разследване на полицейското насилие по време на протестите през лятото на 2020-а и комисия за "Росенец".

Според него една такава комисия за дни е можела да свърши много работа, както се е видяло от дейността на комисията за ревизия на управлението през последните 10 години:

"Тези комисии не са съд и ролята им е да бъдат ефективна форма на граждански контрол. Само в изявлението на бизнесмена Иван Ангелов имаше самопризнания, които обвързват Бойко Борисов, пенсионни фондове и т.н. Работа на обвинението е тези показания, които събере комисията, да ги превърне в обвинения, които да ги представи пред независим съд. Да има осъдени или оправдани".

Хаджигенов посочи, че целта на влизането на "Изправи се! Мутри вън!" в парламента е била да обединят всички срещу ГЕРБ:

"Този кратък живот на парламента беше показно какво е демокрацията".

Той прогнозира след изборите на 11 юли резултатът на ГЕРБ да бъде по-нисък от този в 45-ото НС:

"Подобна конфигурация ще се възпроизведе и в 46-ия парламент. Това показва, че е дошло времето на истинската демокрация - да седнем и да се разберем по определени политики и по определени ценности. За да можем да продължим по точка 2 от плана - махане на Иван Гешев".

Николай Хаджигенов подчерта, че трябва да бъде съставено правителство, което да не е партийно и да управлява с кратък хоризонт и определени цели. 

Интервюто на Явор Стаматов с Николай Хаджигенов в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна