Eмисия новини
от 23.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Столичният зоопарк отбелязва 133 г. от създаването си

| обновено на 09.05.21 в 13:01
Добромир Бориславов
Снимка: личен архив

Този месец Столичният зоопарк отбелязва 133 години от създаването си.

„Столичният зоопарк е най-големият зоопарк на Балканите и като такъв би следвало да се отбележи подобаващо такава годишнина“, каза за БНР Добромир Бориславов, директор на зоопарка, ландшафтен архитект.

Той съобщи, че ще се организира изложба, с която да се насочи вниманието на посетителите към защитените видове животни, които се отглеждат в Столичния зоопарк.

„Напоследък зоопарковете започват да придобиват една много важна функция. Те от места, в които се отглеждат диви животни на закрито, вече все повече се превръщат в центрове, в които да се отглеждат и размножават и защитени видове, изчезващи в природата и реално погледнато ролята на зоопарковете е да съхраняват генофонда и да се опитват да поддържат и увеличават популациите на тези застрашени видове“, допълни в предаването „Закуска на тревата“ Бориславов.

Двойка белогърби гибони         Снимка: Столичен зоопарк

Върху стари варели ще бъдат показани рисунки на животни от защитени видове, които столичната зоологическа градина отглежда.

„И за да бъде модерен, както повечето големи зоопаркове, ние сме решили това да се случи върху нестандартни пана, те ще бъдат изрисувани върху варели като искаме да покажем на посетителите, че в днешно време трябва да се опитваме да оползотворяваме ресурсите на природата по възможно най-пълноценния начин. Искаме да покажем, че едни отпадъчни продукти могат да се превърнат в произведение на изкуството. Именно върху тези варели ние ще покажем рисунки на животни от защитени видове, които Столичната зоологическа градина отглежда. По различни начини ще се опитаме да възпитаваме децата към любов и грижа към природата и съответно към животните, защото всичко е един цикъл, една екосистема. За съжаление намесата на хората води до катаклизми и изчезване на много ценни видове“, подчерта той.

Снежен леопард Никс           Снимка: Столичен зоопарк

Според Добромир Бориславов ръководството на Столичната зоологическа градина се стреми да облагородява пространството на зоопарка, който е 235 декара. 

Японската градина ще бъде подобрена, да стане още по-привлекателна, красива с богатото си съдържание от декоративни видове със своите алеи с камъчета и други ландшафтни композиции. В момента има реконструкция на една от детските ни площадки, която се намира близо до бизоните и благородните елени. Още малко остава тя да бъде завършена, след това в рамите на летния сезон ще бъде реконструирана и детската площадка, която е близо до езерото, благодарение на това, че зоологическата градина кандидатства по програма ПУДООС на министерството на околната среда и водите“.

Снимка: Столичен зоопарк

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.