Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Русе честват и Деня на победата, и Деня на Европа

В Русе отбелязват както Деня на победата, така и Деня на Европа
Снимка: Ася Пенчева

На днешния 9-и май в Русе отбелязват и Деня на победата, и Деня на Европа.

Датата 9-и май в Русе никога не е противопоставяла гражданите в почитането на двете събития - победата на Червената армия във Втората световна война и празника на Обединена Европа. Така днес на руското гробище в Парка на възрожденците бяха поднесени цветя в знак на почти към загиналите съветски войници, а за присъстващите бе предвидена възстановка на полева кухня с гречка и малка водка. Десетилетия вече инициатор на това честване е председателката на Руския клуб Маша Станчева.

"За мен като рускиня това е победата над войната...Аз лично политиката на Сталин не съм я признавала никога и винаги съм го критикувала, защото, ако беше по-добър политик, може би нямаше да стане тази война".

И ако войната е доказала своята жестокост към човечеството, то мирът е в ръцете на политиците. Обединена Европа е мястото, където вече 76 години разногласията между държавите се решават с преговори и в името на общи ценности. Ние също сме част от този съюз и затова ще празнуваме Деня на Европа. Защо изобщо е важен този празник и за програмата му, коментира организаторът Ирина Стоянова от "Европа Директно" в Русе.

"Навсякъде е важно да се празнува Деня на Европа, а пък в Русе като град проводник на всички европейски неща, ценности е още по-приятно да се празнува Денят на Европа. Тази година освен Деня на Европа ще отбележим и старта на новото поколение на мрежата "Европа директно"- информационната мрежа на Европейската комисия", каза Ирина Стоянова.

В "Лапидариума" в Русе художника Огнян Балканджиев организира изложба на открито. Кои личности е нарисувал:

"Най-вече джаз музиканти, актьори, политици няма да има. Може би един европейски лидер, понеже е Денят на Европа, ще го уважим - Кристин Лагард, ще фигурират русенски хора на изкуството, на културата, музиканти, актьори". 

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!