Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Йордан Христов: Местообитанията на домашните врабчета се увеличават

Полско врабче (Passer montanus)
Снимка: vrabcheta.bg

Тазгодишната кампания "Ние броим врабчетата“ е пета поред и са се включили рекорден брой доброволци. Интересна тенденция е значителният спад на локациите, в които не са наблюдавани никакви врабчета. Тази година това са едва 10%, за разлика от предишните две, когато бяха 33% за 2019  и 28% за 2020 година. От Българското дружество за защита на птиците обясняват, че това е важен показател, тъй като от него се получава информация за това какви местообитания отблъскват врабчетата и съответно какви са заплахите, водещи до намаляването им.

"Забелязваме сериозен спад на местата, където няма врабчета. Това е една положителна новина. На все повече места участниците са успели да запишат врабчета и това е едно от най-важните неща в кампанията. Повечето от останалите изводи, тенденции и закономерности, които сме забелязали до момента, се запазват, като най-голям дял от всички наблюдавани врабчета са домашните врабчета - те са близо 70% от всички записани, следвани от полските и испанските. Традиционно също така виждаме предпочитанията на птиците към зелените площи, междублокови пространство, къщи с дворове, където има достатъчно храна, места, където могат да гнездят", каза за БНР Йордан Христов от Българското дружество за защита на птиците.

Снимка: БГНЕС

Според Христов наблюдава се стабилизиране на броя на врабчетата у нас:

"Важното е, че птиците показват подходящите места както за тях самите, така и за хората - една и съща среда, която е подходяща и за тях, и за нас", допълни в предаването "Рано в неделя" Христов.

Започва нов атлас на гнездящите птици за България. Инициативата ще продължи 5 години.

"Има сериозни дейности за опазване на египетския лешояд, който е една от най-редките птици в България. За съжаление останали са няколко десетки двойки - под 20 гнездящи двойки, като всяка година те намаляват. През тази година ще се опитаме да работим с хора по места, с големи компании, които имат роля за опазването на птиците".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.