Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 9 май Путин обяви, че Русия защитава международното право

Снимка: ЕПА/БГНЕС

С военни паради в цялата страна Русия отбелязва 76 години от победата над хитлеристка Германия във Великата отечествена война.

По традиция парадът на победата в Москва започна точно в 10 ч.. Под звуците на военно-патриотичната песен „Свещена война“ на композитора Александър Александров на Червения площад бяха изнесени руският трикольор и знамето на 150-а стрелкова дивизия на Червената армия, което се развява над Райхстага на 1 май 1945 г.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу прие парада от командващия сухопътните войски генерал Олег Салюков, след което докладва на президента и върховен главнокомандващ Владимир Путин за готовността на парадните разчети. В речта си Путин предупреди за опасността от използването в наши дни на много от абсурдната идеология на нацистите като чувството за изключителност например. „Нашият народ много добре знае до какво води всичко това“, посочи той и добави: 

"Русия последователно защитава международното право. В същото време ще защитаваме твърдо нашите национални интереси и ще гарантираме сигурността на нашия народ".  

По паважа на Червения площад в тържествен марш преминаха 12 500 войници, курсанти и офицери и 190 единици военна техника, а в небето над Москва прелетяха 76 бойни самолета и хеликоптера.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна