Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хамилтън с трета победа от началото на сезона, триумфира в ГП на Испания

Седемкратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън спечели третата си победа от началото на сезона, след като завърши на първа позиция в Гран При на Испания. Втори в подреждането се нареди Макс Верстапен с Ред Бул, който финишира на 15.841 секунди от съперника си от Мерцедес. На трета позиция завърши съотборникът на Хамилтън Валтери Ботас.

Хамилтън не стартира много добре и позволи на Верстапен да го изпреари още в самото начало на надпреварата. В 9-ата обиколка се наложи на пистата да влиза кола за сигурност, след като автомобилът на Юки Цунода загасна и трябваше да бъде изваден от трасето. 

Верстапен продължи да води надпреварата, като около 20-ата обиколка разликата между него и Хамилтън бе малко над секунда. В 25-ия тур нидерландецът влезе в бокса, като механиците не се представиха на добро ниво и се забавиха около 2 секунди с обслужването на автомобила.

Хамилтън влезе в бокса в 28-ата обиколка, което позволи на Верстапен да си върне лидерската позиция. В средата на състезанието се стигна до изоставане от 22 секунди на британеца спрямо нидерландския му съперник. Въпреки това Хамилтън продължи да натиска съперника си и в 60-ата обиколка успя да изпревари Верстепен. До края на надпреварата той не изпусна преднината си и в крайна сметка се поздрави с успеха.

По този начин първи завърши Хамилтън, втори Верстапен, а трети Валтери Ботас. Топ 10 бе допълен от Шарл Льоклер, Серхио Перес, Даниел Рикиардо, Карлос Сайнц, Ландо Норис , Себастиан Окон и Пиер Гасли.

След успеха си Хмилтън води с 14 точки пред Макс Верстапен в генералното класиране. Британецът е първи с 94, докато нидерландецът е с 80. На трета позиция е Валтери Ботас с 47.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени