Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинският смесен хор „Гена Димитрова“ отбелязва 25 години от създаването си

Общинския смесен хор „Гена Димитрова“ в Плевен
Снимка: личен архив

В Плевен отбелязват 25 години от създаването на Общинския смесен хор „Гена Димитрова“. Формацията под диригентството на Анелия Дечева подготвя спектакъл за годишнината си и въпреки ограниченията заради пандемията, макар и в по-различен формат, репетициите продължават. Последните изяви на хора заедно с плевенската филхармония под диригентството на маестро Найден Тодоров спечелиха сърцата на публиката във Варна и Добрич с „Реквием“ на Моцарт.

“Реквием“ на Моцарт изправи на крака публиката във Варна и Добрич преди дни.Изпълнението е на общинския хор "Гена Димитрова" и плевенската филхармония под диригентството на Найден Тодоров, директор на Софийската филхармония:

"В България хоровото изкуство в средата на XX век е било на такава висота, че от целия свят са търсили българските хорове навсякъде. Днес нещата не стоят по този начин. Хоровото изкуство в България постепенно умира. Причината вероятно е тази, че вече ги няма аматьорските хорове, които са създавали отношението към хоровото изкуство и постепенно хоровете намаляват, стават по-малки има все по-малко желаещи, тъй като и заплатите в музикалния сектор са по-скоро в сферата на комичното", каза Найден Тодоров.

Анелия Дечева                            Снимка: личев архив

След  закриването на плевенската опера  се създава общински хор като отделна формация, каза диригентът Анелия Дечева:

"По-късно бе преименуван на името на Гена Димитрова и ние сме много щастливи, че сме наследници на една от най-великите гласови богини, българска изпълнителка прославила България в целия свят. През 90-те години нас ни спасяваха турнетата в Германия, в Италия, в Испания, в Америка. Можехме да черпим и опит, и самочувствието на певци, които стъпват на световните сцени". 

Ние сме като едно голямо семейство, споделят хористите и това вероятно е част от успеха:

"Аз отскоро съм в този хор, почти две години, и съм изключително щастлива да бъда сред приятели, страхотни професионалисти, музиканти. Госпожа Анелия Дечева ми даде много голям шанс в живота, защото за мен тази музика, която се изпълнява тук е класа. Така че любовта към музиката  е първото нещо, което ме спря и аз останах в този хор с много голяма любов и удоволствие. Второ да работиш с всички тези талантливи, приятни хора, които също много ми помагат и те карат да се чувстваш прекрасно в тези трудни времена на стрес, на негативни емоции около нас, тук ние получаваме много положителни емоции и от концерти", каза Ивелина Първанова.

Общинския смесен хор „Гена Димитрова“ в Плевен                                Снимка: личен архив

"След закриването на плевенската опера, благодарни сме на общината, че ни даде шанс да запазим този хор. Смятам, че всички колеги искат да докажат, че това е било правилно решение, че този хор продължава да съществува и затова винаги сме много щастливи, когато имаме възможност да изпълняваме оперна музика", допълни Ани Иванова.

"Ние сме като едно голямо семейство и се опитваме да правим красота, да даваме любов и хубави емоции на хората и се подкрепяме във всякакви ситуации - житейски и нежитейски. Правим изкуство, красиво", каза Снежана Димитрова.

"Имаме като в спорта, някой казват спортен хъс, други казват спортна злоба, при нас е музикален хъс - любов. Няма ли душа, няма ли сърце, няма ли тази любов към музиката нищо друго не съществува", допълни Роберт Христов.

Юбилеят на Общинския смесен хор „Гена Димитрова“ ще бъде отбелязан със спектакъл на 8 юни, на открита сцена в Историческият музей в Плевен.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна