Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Край на ограниченията в Испания, сякаш е Нова година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди хора излязоха снощи на улиците в няколко испански градове, за да отбележат края на извънредното положение, въведено повторно на 25 октомври миналата година по време на втората вълна на пандемията от Covid-19. След месеци на строги ограничения в Мадрид и Барселона младите хора отпразнуваха края им, като организираха незаконни партита с алкохол на площадите, в парковете и на плажовете. Стигна се до сблъсъци с полицията и арести.

Хиляди жители на Мадрид излязоха точно в 0 часа на 9 май, за да отпразнуват падането на някои от ограниченията. Парадоксът беше, че заради вечерния час трябваше да са си в къщи в 23 часа на 8 май, а час по–късно вече имах право да излизат и през нощта. Това накара част от младежите да се крият по малките улички от полицията, за да изчакат полунощ и да празнуват. Стигна се и до преследване с коли и арестувани за неподчинение.

Служителите на реда така и не успяха да разпръснат консумиращите алкохол пред Пуерта дел Сол.

От 2009 година консумацията на алкохол е забранена на обществени места, като улици, паркове и плажове. Въпреки това, насърчени от топлото време, хиляди младежи, повечето от които без маски, излязоха по улиците с алкохол в ръце и няколко секунди преди полунощ скандираха обратното броене на часовника, след което, танцувайки, крещяха „Свобода „ и „Аюсо”, визирайки премиера на региона Изабел Диас Аюсо, която отмени вечерния час и за първи път от 29 юли миналата година премахна ограниченията за събирания на повече от 6 души.

Кметът на града Хосе Луис Мартинес-Алмейда осъди действията на младежите и каза, че увеличава броя на общинските полицаи, които ще следят за реда в града. Всичко това се случва на фона на заболеваемост от 317 случая на 100 000 жители, по-висока от средната за страната.

Подобни масови прояви на радост имаше и в Севиля, Билбао и Саламанка. „Сякаш беше Нова година”, казва един от полицаите, патрулирали в Страната на баските.

”Имаше и музика, и фойерверки, и танци”. В Барселона около 500 души празнуваха пред Триумфалната арка, без маски и без дистанция. Това е незаконно ,тъй като Каталуния отвори периметъра на региона, премахна вечерния час и удължи работното време на ресторантите до 23 часа, , но запази ограничението за събиране на повече от 6 души.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени