Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не е работа на гражданите да следят как се върши работата на Столичния инспекторат

Борис Бонев: Веска Георгиева от Столичния инспекторат да си подаде оставката

Повод за изказването му е сигнал в социалните медии как се мият улиците в столичен квартал

Борис Бонев
Снимка: БНР

„Става въпрос за усвояване пари, защото според план-сметката за Столичната община за почистване на столицата през 2021 година за лятно миене е почистване са предвидени 62 млн. лв., което е с 4 млн. лв. повече спрямо 2020 година“, посочи в предаването „Преди всички“ Борис Бонев, общински съветник и основател на „Спаси София“.

Поводът за коментара на Бонев е любителско видео в социалните медии как се мие през нощта една от улиците в столичния квартал „Лозенец“, на което се вижда, че улицата не се мие качествено, а само се полива. Видеото предизвиква множество реакции от потребителите в мрежата. То е качено на страницата на „Спаси София“ в социалните мрежи.

Борис Бонев заяви, че няма нищо лошо в това средствата за това градът стане по-чист да са повече, но въпросът е как тези средства се харчат, още повече, че по думите му столицата е изключително мръсен град.

„А други градове в България дават значително по-малко средства за миене на глава от населението, а са по-чисти от София. Това, което става в квартал “Лозенец“, съм го виждал и в други квартали. Столичният инспекторат проверява как се почиства София. След нашия сигнал за „Лозенец“ от инспектората се свързаха с нас и признаха, че не е измито качествено и обещаха да почистят отново“, поясни Бонев пред БНР.

По думите му не е работа на гражданите да сигнализират непрекъснато за подобни случаи, а на отговорните институции.

„Но това е начинът на управление на ГЕРБ и Йорданка Фандъкова вече 15 години. А договорите са публични с фирмите по почистване. Но независимо какво пише в тези договори, ако после няма контрол върху извършената работа от страна на общината, фирмите правят каквото си искат“, коментира общинският съветник.

Веска Георгиева от Столичния инспекторат трябва да си подаде оставката и да се назначи ново ръководство на инспектората, смята Борис Бонев.

"Трябва да се каже на фирмите по почистване какво общината иска от тях. След това да се следи, ако трябва и с камери по колите за почистване, за това как се изпълнява работата им", изтъкна Бонев.

Столичният общински съвет няма как да поиска оставката на Георгиева, защото тя е на пряко подчинение на кмета на столицата, но от "Спаси София" са искали оставката й за други случаи, свързани с контролните функции на Столичния инспекторат, заяви Борис Бонев.

Още по темата в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени