Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва национална скринингова кампания за безплатни очни прегледи

С мобилна апаратура ще се проведат прегледи в 42 населени места, включват се над 100 офталмолози

д-р Александър Оскар
Снимка: Личен архив

В Самоков започва национална скринингова кампания за безплатни очни прегледи под надслов „Зрението е всичко. Прегледай се!“ Кампанията ще продължи до 16 юли. 

„Вече десет години ние правим такива прегледи – на деца, на възрастни, на хора в социални домове, които имат труден достъп. В България обществото гледа на здравето като даденост, а всеки човек има отговорност към собственото си здраве, което включва редовното провеждане на профилактични прегледи, дори когато човек няма оплаквания. Хората търсят помощ чак когато имат сериозен проблем, а това от своя страна означава, че има заболяване дори в напреднал стадий“, коментира в интервю за БНР доц. Александър Оскар, началник на Клиниката по очни болести в Александровска болница.

Акцент ще бъдат прегледите на деца, тъй като мързеливото око в детска възраст е социално значимо заболяване, което засяга около 5 на сто от децата. Ако това не се лекува навреме, за цял живот остава намалено зрение, поясни офталмологът.

Възрастово обусловените заболявания също трябва да се адресират навреме, за да бъде предотвратена загубата на зрение, подчерта доц. Оскар.

Специалистите препоръчват децата в училищна възраст да се преглеждат ежегодно, защото до 12-годишна възраст протича съзряване на очната система. Първият преглед на детето след раждането е добре да се случи на около 6 месеца, след това на 3-4 години и отново на 6.

Целта на започващата кампания е да се открият хората, които имат проблем и те да бъдат насочени за допълнителни изследвания. Заложената цел е да бъдат прегледани над 5 хиляди души в цялата страна, уточни Александър Оскар. Планирани са посещения в 42 населени места, където вече тече записване. На много места списъците вече са почти запълннени. 

„Над 100 лекари от цялата страна ще вземат участие.“

Повече за кампанията чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени