Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В очакване на по-меки Covid мерки на Острова

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания се очаква днес министрите да дадат „зелена светлина“ за следващата фаза на облекчаване на локдауна, която започва от 17 май. Освен позволение за пътувания в чужбина до някои дестинации, тя включва още обслужване на клиенти вътре в заведенията и събиране до 6 души от различни домакинства на закрито.

Очаква се премиерът Борис Джонсън да обяви, че на базата на обнадеждаващите данни може да се пристъпи към следващата фаза от „пътната карта“ за излизане от локдауна.

Това означава, че до 30 души ще могат да се събират на открито и до 6 души в домашни условия. Пъбовете, ресторантите и другите заведения ще могат да обслужват клиенти на закрито. Отварят кината и театрите. Хората ще могат да прегръщат роднините и приятелите си като все пак бъдат максимално внимателни в контактите си.

До 30 души могат да присъстват на сватби и погребения.

От 17 май ще може да се пътува в чужбина на почивка. Правителството обаче е одобрило досега само 12 безопасни дестинации на принципа на светофара.

Пристигащите на Острова само от тези дестинации не трябва да се карантинират.

За последното денонощие бяха регистрирани 2 смъртни случая и 1770 заразени. Близо 35,5 и половина британци са получили  първа доза ваксина, 17,6 милиона са напълно ваксинирани след втора доза.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна