Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петметрови лалета постави във Велико Търново визуалният артист Христо Гелов

Лале на визуалния артист Христо Гелов
Снимка: Здравка Маслянкова

Петметрови лалета постави на знакови места във Велико Търново световноизвестният визуален артист Христо Гелов. След 30 години работа в Америка и Испания той се завърна в родния си град с композицията от движещи се лалета, която нарече „Сливане“.

Пролетно Велико Търново е визуално преобразено с пет огромни пъстри лалета. Кинетичната арт инсталация включва петметрови лалета, разположени на знакови места за старопрестолния град – паметника на царете от династията на Асеневци, на панорамната изгледна площадка на ул. „Стефан Стамболов“, на Самоводската чаршия и до Факултета по изобразителни изкуства. Движещите се лалета са дело на визуалния артист Христо Гелов, за когото в арт средите казват, че е новият Кристо.  

„Едно преоткриване на моя роден град след толкова години, 30 години. Реално погледнато съм живял повече в Испания, отколкото в България, но родният град си е роден град и се случи след тази пандемия, която ни ограничи живота, свободата, движението и исках да бъде нещо като едно възраждане. Да придружа природата с нейното разцъфване с тази инсталация“. 

Лале на визуалния артист Христо Гелов           Снимка: Здравка Маслянкова

Петметровите лалета от инсталацията на Христо Гелов са първото значимо културно събитие във Велико Търново тази година. Проектът е финансово подкрепен от общинския бюджет с 28 хиляди лева на конкурсен принцип. Идеята е сливане, коментира Нелина Църова, директор на общинската дирекция „Култура и туризъм“:

Сливане на духовното с материалното, сливане на човека с природата, сливане на града с емоцията на неговите жители и гости. Нещо много позитивно има в сливането, това е обединяването на енергиите на различните видове материи, на различните емоции. Както като се слеят реките, се получава една пълноводна, жива река, нека да кажем, че това е едно духовно сливане“.

Петметрови лалета постави във Велико Търново Христо Гелов   Снимка: Здравка Маслянковав

Въртящите се лалета на Христо Гелов са всъщност цветни вятърни турбини в постоянно движение, те реагират на полъха на вятъра и генерират електрическо зареждане за собствено си нощно осветление. Кинетичната инсталация има екологичен ефект и създава цветен маршрут с много арт атмосфера. 

„Формата напомня на лале, това са едни покълващи растения, нов живот, илюзия. В същото време исках по уникален начин търновската архитектура да се слее с културния живот, с посетителите, с една дума – това да бъде нещо като обединение, защото живеем във все по-фрагментирано общество, а пък знаем, че изкуството винаги трябва да обединява хората и да ги прави по-добри и по-оптимистични“, споделя Христо Гелов. 

Три десетилетия Христо Гелов твори в чужбина – Латинска и Северна Америка, но основно в Испания. Работи в областта на аудиовизуалните медии и градското пространство, опитвайки се да „хуманизира“ околната среда в града и да предложи алтернативни артистични гледни точки. 

Христо Гелов използва широка гама от визуални комуникационни техники като съвременни ефимерни акции, интервенции в градското пространство, видео мапинг, кинетични инсталации. Сред най-известните му проекти са цветните пешеходни пътеки в испанското градче Торелодонес близо до столицата Мадрид и мост в Швейцария, декориран като лего играчка. Художникът има редица успешни проекти и в България, сред които инсталациите „Къща на водата” и „Дишай” в Самоков, „Разкази“ и „Съзвездни букви“ в София.

Лале на визуалния артист Христо Гелов     Снимка: Христо Гелов

Великотърновските лалета на Христо Гелов се приемат по различен начин от публиката: 

„Много ми харесват, аз от два дена съм във Велико Търново. За първи път има такива неща, даже не зная, че са лалета, но наистина е много добре направено“.

„Аз не можах да разбера какъв смисъл има – нито ми е красиво, нито съчетано като цветове. Смятам, че е излишно“.

„На мен ми харесват, защото са изключително цветни, носят чувство за пролет, шарено, за разнообразие, хубави са“.

„Смятам, че изобщо не импонира на обстановката, на града като цяло, като визия, като усещане. Струват ми се доста изкуствени, на мен лично не ми харесват изобщо“.

„Обогатява обстановката по приятен начин. Невероятно е. Харесва ми, че има шарени неща, които изглеждат странно и внасят настроение и разнообразие, и светлина“. 

Лалетата на Христо Гелов ще останат във Велико Търново до края на октомври. Проектът ще бъде представен и във Франция, където визуалният артист заминава за тримесечна арт резиденция.

„Там имам други проекти, но ще им покажа този проект и там да се направи. С удоволствие бих разнесъл малко лалета и по света. Светът става все по-малък с тази работа от дистанция. По принцип ние, артистите, творците, сме номади. Където можем да реализираме проекта, там ни „завява вятърът“. 

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна